Fót város önkormányzata a Közép Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal határozatának is ellenszegülve sem szüntette meg azt a törvénysértő gyakorlatát, amellyel 2008. május 5. napján született jogellenes döntésével elvonta két alpolgármester jogkörét.

2008. május 5. napján megtartott képviselő testületi ülés egyik napirendi pontjaként született meg az a kezdettől fogva nagy vitákat kiváltott önkormányzati határozat, amely két alpolgármester Bartos Sándor és Földi Pál jogkörét elvonta és ezzel Fót vezetése a Fábri Béla (MSZP kompenzációs lista) által irányított többségi MSZP-FIDESZ koalíció kezébe került. A Közép Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Törvényességi Felügyeleti Osztálya, képviselői panasznak helyt adva törvénytelennek minősítette a döntést és utasította az önkormányzatot a törvényes állapot helyreállítására. E határozat végrehajtását a Fábri Béla alpolgármester vezette koalíció megtagadta ezért a Közigazgatási Hivatal bírósághoz fordult. Ennek a hónapok óta húzódó ügynek tett pontot a végére a Pest Megyei Bíróság, amikor a 2008. szeptember 22. napján megtartott tárgyaláson kimondta, hogy Fót város önkormányzata az alpolgármesteri jogkörök elvonásával törvényt sértett. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.

A tíztagú többségi koalíció ugyanakkor példa nélküli diktatúrával és további törvénytelenségek sorozatával számolja fel a helyi demokratikus intézményrendszereket, indít hajtóvadászatot a független média ellen és akadályozza meg a sajtó- és szólásszabadság érvényesülését. Fábri Béla alpolgármester úgy írt alá önkormányzati kötelezettségvállalást keletkeztető szerződéseket, hogy erre – mint a bíróság is megállapította – törvényes felhatalmazása nem volt.

A növekvő lakossági elégedetlenség megnyilvánulásaképpen a Civil International Nemzetközi Polgári Liga jogvédő szervezet Józsa Ilona elnök vezetésével “Miért nem érvényesül, az állampolgári közéleti részvétel, a sajtó- és szólásszabadság, a szabad vélemény-nyilvánítás alkotmányos elve a helyi önkormányzat munkájában és gazdálkodásában? Miért nem tiszta Fót közélete?” címmel sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórumot szervez, előadója Lévai Sándorné önkormányzati képviselő.