Két népszavazási kérdést hagyott jóvá az OVB

2008.09.24. MTI

Két népszavazási kérdést támogatott a benyújtott 23 közül keddi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Az egyik kérdés az országgyűlési képviselőknek járó költségtérítésről, a másik a büntethetőség korhatárának csökkentéséről szól.

Hitelesítette a testület azt a kezdeményezést, amely szerint arról tartanának népszavazást: "Egyetért-e ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?".

Ugyancsak hitelesítették azt a kérdést, amely úgy szól: "Egyetért-e ön azzal, hogy a 14 éves büntethetőségi korhatár 10 éves korra csökkenjen?"

A testület ülésének napirendjén eredetileg szerepelt az is, hogy kitűzik az időközi országgyűlési képviselő-választást Budapest 12. számú egyéni választókörzetében. Az OVB elnapolta a kérdés megvitatását, mivel a jogorvoslati határidő szeptember 25-én jár le és ez előtt nem hozhatnak döntést. A választási bizottság erről jövő heti ülésén tárgyal.

Budapest 12. számú egyéni választókörzetében, a Ferencvárosban azért kell időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc szabad demokrata országgyűlési képviselő lemondott mandátumáról.

  • kapcsolódó anyagok
NÉPSZAVAZÁS
OVB