Bírálja az Európai Bizottság versenyjogászait az EP. A képviselők szerint ugyanis hiba volt megállapodás elfogadása helyett eljárást indítani az európai szerzőijog-kezelők szervezete ellen. A parlament sérelmezi, hogy a Bizottság nem fogadta meg a Lévai Katalin által készített jelentésben írtakat.

Az Európai Parlament szeptember 25-én 509 igen, 24 nem, 29 tartózkodó vokssal állásfoglalást szavazott meg „a szerzői és szomszédos jogok közös, határokon átnyúló kezeléséről a jogszerű online zeneszolgáltatás terén”.

A szöveg emlékeztet: az EP már 2007. március 13-ei állásfoglalásában felszólította a Bizottságot, hogy az érdekelt felekkel való konzultációt követően mielőbb nyújtson be irányelvjavaslatot, amely szabályozná a szerzői és szomszédos jogok közös kezelését a határokon átnyúló online zenei szolgáltatások terén. Ennek figyelembe kellene vennie „a digitális kor sajátosságait és védelmet kellene nyújtania az európai kulturális sokszínűség, a kisebb érdekelt felek és a helyi repertoárok számára az egyenlő bánásmód elve alapján”.

A parlament szerint az, hogy a Bizottság nem terjeszt be irányelvjavaslatot és az, hogy az ágazatot ajánlások segítségével akarja szabályozni, „jogbizonytalanságot eredményezett mind a jogok birtokosai, mind a felhasználók, különösen a műsorszórók körében”.

Az EP emlékeztet: a fogyasztói panaszok miatt a Bizottság versenypolitikai főigazgatósága eljárást indított a 24 európai jogkezelő szervezetet tagjai sorában számláló CISAC (Szerzői Jogvédő Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) ellen. Ez a képviselők szerint „eleve meggátolja az érintett feleket abban, hogy közösen megfelelő megoldásokat találjanak (pl. kidolgozzanak egy európai szintű rendszert a jogok megvásárlására)”. Ehelyett – véli a parlament – „nyitva marad az út a globális repertoárhoz tartozó kiadókhoz kizárólagos megállapodások révén kapcsolódó néhány nagy jogkezelő társaság oligopóliumának, vagyis piaci egyeduralmának kialakulásához”. Ezzel pedig „csak azt érik el, hogy szűkül a választék és a kisebb jogkezelő szervezetek kihalásával életteret veszítenek a kisebbségi kultúrák”.

A képviselők sérelmezik, hogy a Bizottság 2005-ös ajánlása nem veszi figyelembe az Európai Parlamentnek a Lévai Katalin (szocialista) által készített jelentésben ismertetett álláspontját.

A szöveg „felszólítja a Bizottságot, hogy az Európai Parlamentet mint társjogalkotót ténylegesen vonja be a kreatív online tartalmakra vonatkozó kezdeményezés alakításába”.