Elsősorban a fejlődő országokból érkező bevándorlóknak köszönhető, hogy Európa lakossága egyelőre nem csökken – áll az Eurostat legfrissebb tanulmányában.

Az unió lakossága a 2007-es év folyamán közel 5 százalékkal növekedett, ami 2,4 millió embert jelent. Így az unió lakossága jelenleg 497,5 millió főre tehető, egyre inkább megközelítve a félmilliárd főt.

Számos uniós országban már megfordult a tendencia, és fogy a lakosság, ám ezt még egyelőre képesek ellensúlyozni ellentétes irányú folyamatok, főként az Európába irányuló migráció. A Huszonhetek közül Magyarország mellett még hét tagállamban tapasztalható lakosságszám-csökkenés: a három Balti állam mellett Bulgáriában és Romániában, valamint Németországban és Lengyelországban fogy a lakosság.

A másik 19 tagállamban nőtt a lakosság, a legnagyobb arányban Cipruson és Írországban. Az egyes országok lakosságának növekedése egyedül Hollandiában vezethető vissza kizárólag a születésszámok növekedésére, a többi tagállamban emellett a migrációs tényező is fontos szerepet játszott.

A tavalyi évre vonatkozó felmérés tanúsága szerint az európai lakosság növekedése 80 százalékban tudható be az Európába irányuló bevándorlásnak, és csak 20 százalékban magyarázza ezt a születésszám-változás.

Az uniós Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint a születési arányszám jelenlegi ütemű csökkenése mellett pár éven belül uniós szinten is megáll a növekedés, és elkezd csökkenni az unió összlakossága is.