A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) honlapján olyan adatokat közölnek, melyekből azonosíthatók a sztrájktörők – kifogásolta egy panaszos az adatvédelmi biztos irodájához benyújtott beadványban. Az ombudsman jogszerűtlennek nevezte a VDSzSz eljárását.

Az ügyben a biztos megkereste Gaskó Istvánt, a VDSzSz elnökét. Az ismételt megkeresésre Bárány Péter érdekvédelmi alelnök válaszolt, aki leírta, hogy nincs tudomása arról, hogy a VDSzSz honlapján a sztrájktörőkkel kapcsolatos személyes adatot közöltek volna. A vizsgálat megindításakor azonban a honlap valóban személyes adatok megjelölésével “állított pellengérre” egyes munkavállalókat.

Az adatok nyilvánosságra hozatala adatkezelés, amely csak törvény rendelkezése, vagy az érintett hozzájárulása esetén jogszerű. Ezzel ellentétesen járt el tehát a honlap üzemeltetője, amikor a honlapon olyanok személyes adatait tette közzé, akik adataik ilyen célú kezeléséhez nem járultak hozzá. Az országgyűlési biztos felhívta Gaskó Istvánt, gondoskodjék arról, hogy a VDSzSz honlapján szüntessék meg a jogosulatlan adatkezelést, a személyes adatok kezelése során pedig a jövőben járjanak el különös körültekintéssel.