Szeptember 28-a, vasárnap a „Right to know Day”, azaz az
Információszabadság Nemzetközi Napja. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) idén e napot új Információszabadság Ügyvédhálózatának elindításával ünnepli.

Budapesten a TASZ ügyvédei 4 éve segítik hatékonyan az érdeklődőket közérdekű adatokkal kapcsolatos adatkérésekben és perekben. A most induló Információszabadság Ügyvédhálózat révén 2008 őszétől már a hat magyarországi vidéki régió mindegyikében is ingyenes jogsegélyt nyújtanak a TASZ ügyvéd partnerei ilyen ügyekben. A kezdeményezés célja, hogy a vidéki önkormányzatok döntéshozatala és gazdálkodása átláthatóvá váljon, a helyi sajtó, civil szervezetek, illetve a közügyekben érdekelt állampolgárok hozzáférhessen a közérdekű adatokhoz.

A közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos jog a kulcsa annak, hogy átlátható legyen az állami szervek gazdálkodása, és hogy látható legyen, hogyan használják fel a közpénzeket, illetve a döntéshozók hogyan élnek vagy élnek vissza a rájuk ruházott hatalommal.

A TASZ az elmúlt években több tucat perben vitt bíróság elé olyan ügyeket, ahol állami szervek és önkormányzatok, illetve az érdekeltségi körükbe tartozó gazdasági társaságok nem kívánták a nyilvánosság elé tárni működésük részleteit, holott azok közérdekű adatok voltak.

A TASZ az elmúlt időszakban pert nyert többek között a GKM ellen a Grippen vadászgépek vásárlásával kapcsolatos ügyben, a Centrum Parkoló Rendszer Kft. ellen a parkolódíjakból származó bevételek közlése ügyében, illetve legutóbb a MÁV, az MVM, a Szerencsejáték Zrt, valamint a Nemzeti Vagyonkezelő vezetőinek fizetését firtató újságíró által indított ügyben.

A TASZ a perek többségében eddig országos hatáskörű szerveket vont kérdőre, és a beperelt önkormányzatok, gazdasági társaságok is főleg fővárosiak vagy Budapest környékiek voltak. Most induló Ügyvédhálózata révén a szervezet szeretné a helyi sajtó munkáját és a helyi civil szervezetek érdekérvényesítő képességét javítani.