Öt százalékkal többen fordultak az idén az ombudsmanhoz, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Erről Szabó Máté a hivatali tevékenységének első évéről tartott sajtótájékoztatóján számolt be hétfőn Budapesten.

Az idén eddig összesen 3.169 ügy érkezett az országgyűlési biztos hivatalához, ez 194-gyel több a tavalyinál. A panaszok többsége önkormányzatokkal, büntetőügyekkel, közüzemi szolgáltatókkal, illetve nyugdíj- és egészségbiztosítási ügyekkel kapcsolatos.

A hivatal írásos tájékoztatója szerint az intézmény létrejötte óta eltelt 12 évben összesen nyolcvanezer ügyet gondoztak, s ötezer ombudsmani ajánlás, kezdeményezés, javaslat született, ezek 80 százalékát elfogadták az érintettek.

Az állampolgári panaszok mellett az ombudsmani hivatal kiemelt ügycsoportokkal önállóan is foglalkozik.

A gyermekjogok projektje 6 éve tart, továbbá az idén előtérben vannak még a hajléktalanokkal, illetve a gyülekezési jogok érvényesülésével összefüggő ügyek. Jövőre várhatóan a közlekedés, a fogyatékkal élők és a sajtószabadság, illetve a véleményszabadság kerül a hivatal tevékenységének középpontjába – mondta Szabó Máté.

Hozzátette: miután az államfő egy éve a pártokkal való konzultáció nélkül jelölte őt az Országgyűlésnek, megválasztása után prekoncepciók nélkül lépett hivatalába.

Szabó Máté 9 hónapja az adatvédelmi ügyeket is viszi, ám – mint mondta – reméli, hogy hétfő este eredményes lesz az Országgyűlésben az új adatvédelmi biztosról szóló szavazás.

A tojásdobálásra vonatkozó újságírói kérdés kapcsán az állampolgári jogok országgyűlési biztosa elmondta: megítélése szerint a közbeszéd ebben tévútra ment. Nem az eszközre kellene koncentrálni, hanem a védendő alkotmányos jogokra, illetve azok egyensúlyára, jelen esetben a szabad véleménynyilvánításra és az emberi méltóság védelmére.

A lehallgatási ügyről Szabó Máté annyit mondott: hosszú időre “gubanc” marad, akár a 2006 évi őszi események kapcsán. Számos intézmény, hatóság vizsgálja az ügyet, amelynek nyilvánvalóan adatvédelmi “szála” is van, de ez már az új adatvédelmi biztosra vár.