Ombudsmanná választották Jóri Andrást

2008.09.29. MTI

Az Országgyűlés 306 igen és 40 nem szavazattal, titkos szavazással adatvédelmi biztossá választotta Jóri Andrást hétfőn.

Az új adatvédelmi biztos letette a hivatali esküt az Országgyűlés előtt.

Jóri András 1972-ben született Szegeden. 1997-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán, jogi szakvizsgáját 2000-ben tette le. Folyamatban van doktori eljárása a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudomány Karán, 2004-ben szerezte meg a PhD abszolutóriumot a jogi informatikai doktori programban. Az ELTÉ-n 1999-ben rendszerinformatikus felsőfokú szakképesítést szerzett.

A jelölt 2001 óta ügyvédként praktizál, szakterülete az adatvédelmi jog, informatikai jog, gazdasági és társasági jog. Korábban, 1997-2000 között az adatvédelmi biztos mellett dolgozott, adatvédelmi szakértőként.

2000 óta tagja az Internetszolgáltatók Tanácsa jogi tanácsadó testületének, ahol főként a domain nevek választhatóságával kapcsolatos kérdésekben döntött. 2006 óta az Infomediátor iroda regisztrációs döntnöke. Jóri András 2004 óta szerkeszti az Infokommunikáció és Jog című kiadványt, a www.jogiforum.hu/adatvedelem portált és 2007 óta a www.dataprotection.eu jogösszehasonlító portált is.

2006 óta előadója a PTE ÁJK infokommunikációs szakjogász képzésének, több, adatvédelemmel és adatbiztonsággal foglalkozó konferencia programbizottságának is elnöke volt. 2005-ben jelent meg adatvédelmi kézikönyve, emellett több adatvédelemmel, tartalomszabályozással és elektronikus információszabadsággal összefüggő könyvfejezetet, cikket is jegyez.

Jóri András 2000-ben Phare-ösztöndíjjal volt Nagy-Britanniában, és tanulmányt írt az Igazságügyi Minisztériumnak a brit adatvédelmi jogról és a hitelinformációs rendszerek nagy-britanniai szabályozásáról. 2004-ben Eötvös-ösztöndíjas volt az Universität Wien-en, ahol a német nyelvű jogirodalmat kutatta a 2005-ben kiadott adatvédelmi kézikönyv elméleti-történeti fejezetének elkészítéséhez.

Angol és német nyelvből egyaránt középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, hobbija az utazás, a szépirodalom, az építészet és az épületfotózás.

Sólyom László köztársasági elnök június 25-én jelölte Jóri András ügyvédet adatvédelmi biztosnak.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
ADATVÉDELMI BIZTOS
OMBUDSMAN