A demokratikus jogállam védelme, a nagyobb rend és biztonság megteremtése jelentős részben rendészeti feladat, amit csak egy jól működő rendőri szervezet képes eredményesen végezni, ezért az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a rendőrség, a rendőrök problémáinak megoldására.

Az elmúlt időszakban több olyan döntés is született, mely hozzájárul a hatékonyabb rendőrségi munkavégzéshez. Ilyen volt például a körzeti megbízottak fizetésének jelentős emelése, mellyel egy tíz éve húzódó méltatlan helyzetet sikerült megoldani.

A rendőrségi létszámhiány egy másik évek óta fennálló probléma, mely leginkább a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) sújtja, mert az itt elhelyezkedő állomány egy része a lakhatási nehézségek miatt hazatér szülőhelyére. A helyzet gyors megoldása érdekében született döntés arról, hogy a fővárosban szolgálatot vállaló tiszthelyettesek kapjanak támogatást a lakásvásárláshoz.

Ezzel a lehetőséggel a BRFK munkatársain kívül a fővárosi büntetés-végrehajtási intézetekben szolgáló tiszthelyettesek is élhetnek a jövőben.

Természetesen az adófizetők pénzéből lakásvásárlási támogatást is azoknak kell nyújtani, akik erre a leginkább rászorulnak, éppúgy, mint az albérleti hozzájárulás vagy a munkáltatói kölcsön esetében. A támogatás bevezetésének szándékáról már év elején értesülhetett a teljes személyi állomány, később pedig több fórumon is elhangoztak az ezzel kapcsolatos elképzelések.

A napokban hatályba lépett két másik, a fegyveres szerveket érintő IRM rendelet kapcsán a tárca a szükséges egyeztetéseket lefolytatta, az érdekképviseleti szervezetek észrevételeinek figyelembevételével készültek el a jogszabályok.