Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) a büntetőjogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta: pártja a javaslat döntő többségével egyet tud érteni.

Így például támogatják a hozzátartozó fogalmának pontosítását, illetve a kettős házasság megjelenését a büntető törvénykönyvben.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a javaslat azon részével, amely az elítéltek sajtó útján történő nyilatkozattételi jogára vonatkozik, csak részben tudnak egyetérteni. Indoklásképpen megjegyezte: véleményük szerint “túlbonyolítja a dolgot ez a szabályozás”, és nem biztos az sem, hogy eléri a célját. Elképzelhető, hogy indokolt a terjedelmesebb szabályozás, de a megoldás valójában az lenne, ha új büntetés-végrehajtási törvény kerülne a parlament elé – tette hozzá.

Az MDF-es Herényi Károly elmondta, a javaslat csak kisebb módosításokat tartalmaz. Hozzátette: a törvényjavaslat nem szól olyan rendelkezésekről, amelyek miatt pártja ne tudná támogatni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem értik, miért nem várják be az Alkotmánybíróság döntését az élettársi viszonyról. Ezzel kapcsolatban kifejtette: az MDF szerint az élettársi intézmény nem pusztán jogi kérdés, a felelős döntéshez vizsgálni kell ugyanis társadalmi-erkölcsi hatásait is.

Álláspontja szerint a javaslat megvitatására hosszabb időre lett volna szükség, és úgy vélekedett, a kormány kampánytémává akarta tenni az élettársi kérdést. Az élettársi kapcsolat szabályait a mai kor igényeihez igazoló rendelkezésekkel kellene megalkotni – fűzte hozzá Herényi Károly.

Az ülése elnöke az általános vitát elnapolta.