Az Egyesült Államok és Magyarország szerdán megkötötte az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény aláírása után már csak egy kritériumnak kell teljesülnie: az elutasított magyar vízumkérelmeknek tíz százalék alatt kell maradniuk.

Az MTI kedden követségi forrásokból úgy értesült, hogy a kedden zárult pénzügyi évben tíz százalék alatt volt az elutasított magyar vízumkérelmek aránya a budapesti amerikai nagykövetségen. Ez azonban még nem tekinthető végleges adatnak, hiszen a hivatalos szám megállapításánál azt veszik figyelembe, hogy a világban összesen hány magyar igényelt amerikai vízumot, és ezek közül hányat utasítottak el.

A vízummentességi programhoz vezető úton a szerdán aláírt megállapodás a negyedik írásos dokumentum az Egyesült Államok és Magyarország között: először tavasszal egyetértési memorandumot írt alá a két ország, majd megszületett a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről szóló megállapodás, egy levélváltással pedig megállapodtak az elveszett és ellopott útlevelek adatainak cseréjéről.

Az amerikai fél tájékoztatása szerint a megállapodás alapján nem fogják az összes beutazó adatait kicserélni és a teljes adatbázist sem osztják meg. A két ország hatóságai meghatározott esetekben kérnek majd adatokat egymástól. Így például akkor, ha a másik ország állampolgára bűncselekményt követ el az adott állam területén.

A megállapodás többszöri csúszás után jött létre. Először július végén, augusztus elején szerették volna aláírni, később szeptember 10-e volt a határidő. Az Egyesült Államok szerint az amerikai fél hibájából csúszott a megállapodás, a magyar külügyminisztériumi szakemberek pedig arról beszéltek, hogy tisztázni kellett, milyen adatokat cseréljen ki a két állam.

A dokumentum korábbi tervezete alapján – a magyar álláspont szerint – Magyarországnak szenzitív személyes adatokat is ki kellett volna adnia az Egyesült Államoknak. A magyar fél kérésére azonban végül kivették a megállapodásból azt a pontot, hogy az egyének szexuális orientációjáról, politikai hovatartozásáról és szakszervezeti tagságáról is megossza egymással az információkat a két állam. Az amerikai nagykövet korábban azt mondta, az amerikai javaslat nem tartalmazott ilyen pontot.

Miután Magyarország teljesít minden feltételt, az amerikai adminisztráció dönt arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz.

Ténylegesen vízummentesen azután lehet majd utazni, hogy – a kísérleti időszak után – hivatalosan is elindul az úgynevezett elektronikus utasnyilvántartó rendszer. Az amerikai informatikai rendszert a tervek szerint 2009. január 12-től kell majd használniuk a vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárainak.

A program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak és a diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. Az utazás előtt azonban a turistáknak is regisztrálniuk kell magukat, egy megadott internetes oldalon kell egy kérdőívet kitölteniük. Ez a programban részt vevő összes ország állampolgárainak kötelező lesz.

A budapesti amerikai nagykövetség adatai szerint egyre több magyar utazik az Egyesült Államokba. Tavaly a beutazók száma meghaladta a negyvenezret, amely ötezerrel több a 2006-os utasszámnál.

Ezzel párhuzamosan tavaly 24.500 magyar igényelt amerikai vízumot, döntő többségük meg is kapta. A tavalyi, októbertől szeptemberig tartó pénzügyi évben a visszautasított vízumkérelmek aránya valamivel meghaladta a tíz százalékot.

Jelenleg 27 állam – Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr – polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Washington idén nyolc állammal írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz csatlakozásról. Magyarországnak, Szlovákiának, Csehországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, Máltának és Dél-Koreának azonos feltételeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy csatlakozhassanak. Az EU új tagállamai közül eddig csak Szlovénia részese a programnak.

George Bush amerikai elnök tavaly augusztus elején írta alá a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról szóló törvényt, amely tartalmazza a vízummentesség kiterjesztésének lehetőségét. A jogszabályt a szenátus és a kongresszus is nagy többséggel elfogadta.

A vízummentességi programot 1986-ban hozták létre. Eredetileg az illegális bevándorlók kiszűrését szolgálta, az Egyesült Államokat ért 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után azonban a hangsúly a biztonságra helyeződött át. A program keretében évente 15 millióan látogatnak az Egyesült Államokba.