Fokozottan ellenőrzi a gyalogosokat és a kerékpárosokat októberben és novemberben a rendőrség – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán.

A rendőrség honlapján közzétett kommüniké szerint a fokozott ellenőrzés célja elsősorban a gyalogosok szabálykövető magatartásának “kikényszerítése” a közlekedés biztonságának növelése érdekében.

Mint írták, meg kell akadályozni a gyalogosok által elkövethető közúti közlekedési szabályszegések elkövetését, így például azt, hogy a zebrákon a gyalogosok a tilos jelzés ellenére is áthaladjanak.

További célként említik a kerékpáros balesetek megelőzését, a szeszesital befolyása alatt lévő járművezetők kiszűrését és a kerékpárokra vonatkozó műszaki előírások betartatását.

Az ORFK szerint az ellenőrzéseket elsősorban a gyalogos-átkelőhelyek közelében, valamint a kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett közúti közlekedési balesetek megnövekedett száma és az ezzel párhuzamosan jelentkező társadalmi igény indokolja.

Megjegyzik, a szabálysértések miatt olyan szankciót alkalmaz a rendőrség, amely arányos a fokozott ellenőrzés céljával és jelentőségével.

A közlekedésben résztvevők közül a gyalogosok és a kerékpárosok vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben – teszik hozzá.