Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által összehívott, kormányzati és civil szakmai szervezetek részvételével működő Antikorrupciós Koordinációs Testület (AKT) 2008. október 2-án ülést tartott. Az ülésen Dr. Draskovics Tibor miniszter meghívására részt vett April H. Foley asszony, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete és Stephen M. Kohn úr, a közérdekű bejelentők védelmére életre hívott egyesült államokbeli civil szervezet (National Whistleblower Center) elnöke.

Kohn úr az AKT tagjaival folytatott eszmecserében ismertette a korrupciós jelenségek felfedésének egyik hatékony nemzetközi megoldását, annak érdekében, hogy a közérdekű bejelentést tevők érdemi védelmének kialakításával (whistleblower protection) Magyarországon is hozzájárulhassunk a korrupciós kísérletek homályban maradása elleni harchoz.

A Kormány elkötelezett a korrupció elleni küzdelem mellett és minden eszközt, jó nemzetközi gyakorlatot valamint civil kezdeményezést támogat, ami közelebb vihet hazánk korrupciós kitettségének csökkenéséhez. Ennek jegyében a Transparency International magyarországi szervezetével való szoros együttműködésben koncepció kidolgozása kezdődik a közérdekű bejelentést tevők érdemi védelmét biztosító rendszer hazai megalkotására.

Az elmúlt évek kormányzati kezdeményezésű jogalkotásában számos ponton fellelhető a korrupció ellenes elköteleződés, és hiszünk abban, hogy az olyan intézkedések, mint a közpénzek felhasználásának átláthatóságát erősítő – Európában is példa nélkülien szigorú – összeférhetetlenségi szabályok bevezetése, vagy a közbeszerzési törvény átfogó módosításának köszönhetően már a közeljövőben érzékelhetően csökkenhet a korrupciós kihívások mértéke Magyarországon.

A korrupció elleni erőfeszítések sora azonban nem állhat meg, így – az AKT-konzultáció során elhangzottakra is figyelemmel – az IRM elkötelezett amellett, hogy az Egyesült Államokban több évtizede hatékonyan működő, a korrupciós jelenségeket feltáró személyeket védő és azok felfedésre ösztönző rendszerhez hasonló kiépítése hasznos lehet hazánkban is.