Mostantól bárki szabadon utánanézhet annak, hogy ki részesül uniós támogatásokban, legalábbis olyanokban, amelyeket közvetlenül a Bizottság vagy annak végrehajtó ügynökségei folyósítanak.

Mostantól országokra vagy akár politikai területekre (úgymint oktatás, kutatás vagy éppen energia) lebontva is utána lehet nézni annak, hogy kik részesültek az Európai Bizottság vagy annak végrehajtó ügynökségei által közvetlenül kezelt támogatásokból. Az egyelőre még tesztüzemmódban működő honlapon jelenleg 28 ezer adat között lehet kutatni, igaz, egyelőre csak a 2007-es évre vonatkozó információk elérhetőek. Az idei év adatait 2009-ben hozzák majd nyilvánosságra. Dalia Grybauskaitė költségvetési biztos szerint nagyon kevés olyan közintézmény van a világon, amely ilyen mértékben bepillantást engedne „könyveibe”, könyvelésébe. Hozzátette, hogy a rendszer teljes, megbízható, összehasonlítható és felhasználóbarát hozzáférést biztosít.

A magyar adatokból egyébként a többi között kiderül, hogy míg mezőgazdaságra a Bizottság által kezelt pénzekből tavaly 2.398.802 euró jutott Magyarországra, oktatás és kultúra címszó alatt 19.451.271 eurót fizettek ki. Az információk és a keresőprogram az alábbi honlapon érhetők el: www.ec.europa.eu/…index_en.htm.

Mindezzel párhuzamosan a tagállamoknak létre kellett hozniuk egy olyan honlapot, ahol az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EAFRD) 2007. január 1-je és október 15-e között történt kifizetéseket lajstromozzák. (A honlap üzembe helyezésének határideje 2008. szeptember 30-a volt.) A website-ok a haszonélvezők neve és címe mellett a támogatások teljes összegét is tartalmazzák. Az összes tagállami honlap az alábbi címen érhető el: http://ec.europa.eu/…index_en.htm. Jövő április végéig a tagállamoknak valamennyi mezőgazdasági kifizetés kedvezményezettjeinek adatait nyilvánosságra kell hozniuk.

Mindezen intézkedések az Európai Átláthatósági Kezdeményezés részét képezik, melyet 2005-ben indított el útjára a Bizottság. Ennek egyik legfőbb célja az volt, hogy minél több adatot tegyenek elérhetővé az uniós támogatások kedvezményezettjeiről. Mindazonáltal a Europolitics szerint továbbra is kétséges, hogy az Európai Számvevőszék pozitív zárszámadási jelentést tesz-e közzé. Éves jelentését a testület november 10-én terjeszti elő.