Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés külügyi bizottsága az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény törvényjavaslatát hétfői ülésén. Az európai ügyek bizottsága kedden szavaz a tervezetről.

A kormánypárti és az ellenzéki képviselők is támogatták a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény törvényjavaslatát a külügyi és határon túli magyarok bizottságának hétfői ülésén. Az európai ügyek bizottsága kedden szavaz a kérdésről. A parlament egy hét múlva ratifikálhatja a múlt héten megkötött egyezményt – értesült az MTI bizottsági forrásból.

A dokumentum szerint a megállapodás célja a Magyarország és az Egyesült Államok közötti együttműködés erősítése a bűncselekmények megelőzésében.

A megállapodás szerint azoknak a bűnözőknek az adatait cserélhetik majd ki az amerikai és a magyar hatóságok, akik tettét a törvény legalább egy éves szabadságvesztéssel bünteti.

Az egyezmény szerint a két állam hatóságai egyebek mellett a bűnelkövető nevét, esetleges álnevét, a születési adatait és személyazonosító dokumentumainak számát cserélhetik ki egymással.

A hatóságok alapvetően az ujjlenyomat- és DNS-adatbázisukat bocsátják egymás rendelkezésére. Ezek mellett az adatsorok mellett azonban nem szerepelhetnek személyes adatok.

Ha valaki jogsértést követ el a másik állam területén, akkor az adott ország hatóságai úgynevezett automatikus keresést indítanak ezekben az adatbázisokban. Ha a rendszer egyezést mutat az ujjlenyomatok vagy a DNS-minták tekintetében, akkor kérheti az adott szerv a másik ország hatóságát a bűnelkövető személyes adatainak átadására.

A megállapodás azonban tartalmaz egy olyan kitételt is, hogy bűncselekmények megelőzéséért és leküzdéséért, ideértve a terrorizmust is, a felek egyedi esetekben külön kérés nélkül is átadhatnak személyes adatokat.

Az egyezmény külön kitér a személyiségi jogok és az adatok védelmére.

A két ország hatóságai csak a másik fél engedélyével adhatják át az információkat egy harmadik félnek. A rögzített adatokat két évig kell őrizniük, azután pedig kötelesek azokat törölni.