A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa közzétette a jelentős piaci erejű szolgáltatók referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozatait, amelyekkel jelentősen csökkentette a hurokátengedés egyszeri és folyamatos költségeit, valamint adminisztratív terheit is, jelentette be az NHH.

A hurokátengedés a magyar hírközlési piacon még nem terjedt el, a közel 3,2 millió bekapcsolt előfizetői vezetékes vonal alig fél százalékára rúg az átengedett hurkok száma. Az NHH tanácsának reményei szerint a most közzétett változtatások áttörést hozhatnak ezen a verseny szempontjából nagyon fontos területen, hiszen a most kialakított nagykereskedelmi feltételek következtében további lehetőségek nyílnak meg a hatékonyan működő alternatív szolgáltatók előtt vonzó üzleti modellek és kiskereskedelmi szolgáltatások kidolgozására.

A határozatok szerint valamennyi jelentős piaci erejű szolgáltatónak, így az Invitelnek, a Magyar Telekomnak, illetve a UPC-nek, mint a Monortel jogutódának a teljes hurokátengedés havi díjait mintegy 20 százalékkal, a részleges hurokátengedés és a bitfolyam hozzáférés havi díjait pedig átlagosan 50 százalékkal kell csökkentenie. A szerződéskötési és a teljesítési határidők csökkentése, valamint a jogosult szolgáltatók adminisztrációs terheinek enyhítése a hurokátengedési folyamat jelentős gyorsulását eredményezheti. Az átengedési kötelezettség előírt módon és határidőben történő végrehajtásának érdekében a szerződéses rendszer szigorodott, illetve új elemekkel egészült ki.

A teljes, vagy részleges hurokátengedés révén az adott helyen saját hálózattal nem rendelkező jogosult (vagy alternatív) szolgáltatók úgy tudnak kiskereskedelmi szolgáltatásokat nyújtani, mintha lenne saját hálózatuk, ezért a hurokátengedés felfutásával tovább erősödhet a verseny a szélessávú piacon. A versenyt erősítheti a helyi bitfolyam hozzáférésen alapuló csupasz DSL konstrukciók bevezetésére való kötelezés is.

A most hatályba lépő referenciaajánlatokkal az alternatív szolgáltatók bővíthetik szolgáltatásaikat és kedvező ajánlatokkal új előfizetőket nyerhetnek meg, míg a fogyasztók szabadon választhatnak és a hurokátengedésen alapuló szolgáltatások igénybevétele mellett nem kell valamelyik jelentős piaci erejű szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban állniuk.

A Tanács 2007 végén hozott piacelemzési határozataival kötelezte a jelentős piaci erejű szolgáltatókat az új, a korábbiakhoz képest módosított hurokátengedési referenciaajánlatok (RUO – Reference Unbundling Offer) benyújtására. A referencia hurokátengedési ajánlat a jelentős piaci erejű szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait, illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a teljes és részleges hurokátengedést (és a helyi bitfolyam szolgáltatást).

A szolgáltatók a kötelezettségnek eleget tettek. Az új referenciaajánlatok vizsgálata, majd a hiánypótlások és konzultációk után a Tanács 2008. június 10-én fogadta el a referenciaajánlatokat jóváhagyó határozat-tervezeteket. Ezt követte a nyilvános konzultáció, majd a beérkezett vélemények és észrevételek áttanulmányozása és számos esetben figyelembevétele után született meg a Tanács most publikált végleges határozata, melyben a határozat-tervezethez képest nem változtak a megállapított tarifák.