Elkészült a színesfém-kereskedelem szigorításáról szóló törvényszöveg

2008.10. 7. MTI

Elkészült a fémkereskedelem szigorításáról szóló törvénytervezet szövege, a tervezet széles körű dokumentációs kötelezettséget ír elő a fémkereskedők számára - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Az Új rend és szabadság programjának kormánybiztosa egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem színesfémlopás okozta a hétfői balesetet Monorierdőnél.

Hozzátette: elkészült a színesfémlopások visszaszorítását célzó törvénytervezet szövege, és ha kedden befejeződnek az egyeztetések róla, akkor még ezen a héten, ha nem, akkor a jövő héten kerül a kormány elé. Hangsúlyozta: nehéz egzaktan meghatározni, mi a színesfém, ezért inkább fémkereskedelemről beszélnek, amely jóval szélesebb termékkörre terjed ki.

Mint mondta, a tervezet szerint a fémkereskedelem engedélyköteles lesz. A törvény széles körű dokumentációs kötelezettséget írna elő, a fémárukat például csak megfelelő, szigorú számadású nyomtatványokkal lehetne szállítani. Teljes körű nyilvántartást kellene vezetni a vevőkről, eladókról és termékekről is.

A szabályozás filozófiája olyan lesz, mintha jövedéki termékről lenne szó - mondta.

Az engedélyezés, ellenőrzés hatáskörét a vám- és pénzügyőrség kapná a tervezet szerint, és számos feltételt vizsgálnának, a törvény például 25 millió forintos biztosíték adását írná elő. Szigorítanák a kiszabható büntetéseket is.

A cél az, hogy a jogszabályokat betartó, tisztességes fémkereskedő békésen tudja végezni tevékenységét, az illegális pedig fennakadjon az ellenőrzés rostáján - mondta.

  • kapcsolódó anyagok
KERESKEDELEM
TÖRVÉNYHOZÁS