A tervek szerint novemberben csatlakozhat Magyarország az amerikai vízummentességi programhoz, ekkortól utazhatnak vízum nélkül a magyarok az Egyesült Államokba – tudta meg az MTI kedden diplomáciai forrásból.

A novemberi csatlakozás előtt az amerikai belbiztonsági miniszter is a térségbe látogat, a tervek szerint október végén Magyarországot is felkeresi – közölte a diplomáciai forrás.

A neve elhallgatását kérő forrás hozzátette: az amerikai fél azt ígéri, hogy novemberre az utasnyilvántartó rendszer is teljes mértékben működőképes lesz, így minden akadály elhárulhat az elől, hogy a magyarok vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba.

A tervek szerint a vízummentességi programba jelentkező uniós országok csaknem egy időben csatlakoznak majd a programhoz. Ennek megfelelően például a csehek azzal számolnak, hogy november 17-től vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, szlovák lapok pedig korábban arról írtak, hogy Szlovákia már októberben csatlakozhat a programhoz.

Magyarország mára gyakorlatilag a vízummentesség minden feltételének megfelelt. Kedden az amerikai fél hivatalosan is bejelentette, hogy nyolc százalék alatt maradt az elutasított vízumkérelmek aránya a szeptember végén zárult pénzügyi évben. Emellett Magyarország minden szükséges megállapodást megkötött az Egyesült Államokkal. Az utolsó, szerdán aláírt egyezményt a tervek szerint hétfőn ratifikálja az Országgyűlés.

Miután Magyarország teljesített minden feltételt, az amerikai adminisztráció dönt arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz.

A program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak és a diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. Az utazás előtt azonban a turistáknak is regisztrálniuk kell magukat, egy megadott internetes oldalon kell egy kérdőívet kitölteniük. Ez a programban részt vevő összes ország állampolgárainak kötelező lesz.

A budapesti amerikai nagykövetség adatai szerint egyre több magyar utazik az Egyesült Államokba. Tavaly a beutazók száma meghaladta a negyvenezret, amely ötezerrel több a 2006-os utasszámnál.

Jelenleg 27 állam – Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr – polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Washington idén nyolc állammal írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz csatlakozásról. Magyarországnak, Szlovákiának, Csehországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, Máltának és Dél-Koreának azonos feltételeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy csatlakozhassanak. Az EU új tagállamai közül eddig csak Szlovénia részese a programnak.