Az ír külügyminiszter, Micheál Martin az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága előtt ismertette az ír elutasító népszavazás után előállt helyzetet. Egyelőre úgy tűnik – kész ír menetrend híján – a jövő heti uniós csúcs nem jelent fordulópontot a ratifikációs folyamatban.

A külügyminiszter elmondta: még nincs a kezükben a pontos megoldás, hiszen nem fejeződött be a kérdésről folytatott nemzeti vitafolyamat. Előreláthatóan ez novemberben zárul le, és így nem a jövő heti, hanem a decemberi Európai Tanács ülésén tudnak konkrétumokkal szolgálni a „hogyan tovább”-ról.

A népszavazás eredményét vizsgáló felmérés tanúsága szerint az írek továbbra is pozitívan viszonyulnak az EU-hoz, ugyanakkor az elutasító eredmény legfőbb oka a tanulmány szerint az állampolgárok korlátozott tudása a Lisszaboni Szerződés által javasolt reformokról, valamint az unió egészéről.

A képviselők megkérdezték az ír politikust a nemzetközi sajtóban sokat idézett híresztelésről, miszerint a „nem” kampányt részben a CIA pénzelte volna. Martin ezzel kapcsolatban elmondta: nem áll rendelkezésükre közvetlen bizonyíték, mely alátámasztaná ezt a vádat, és ezzel kapcsolatban várják a vizsgálattal megbízott szakértői testület véleményét.