A kormány adómódosítási javaslatai elősegítik a gazdaság versenyképességének erősítését, a gazdaság növekedésének gyorsítását, illetve az adó- és járulékterhek szolid mérséklését, úgy, hogy közben biztosítják a további egyensúlyjavulást – mondta expozéjában a pénzügyminiszter szerdán a parlamentben, az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájának kezdetén.

A javaslatok alapján átlagosan mintegy 2 százalékponttal csökken az adóék, a bérköltség adó- és járulékterhe, ami valamennyi kereseti sávban mérsékli a munkáltatók bérköltségét – mondta. Hozzátette: a havi bérköltség csökkenésének legnagyobb összege 5.520 forint, amely a legalább havi 138 ezer forintos, a minimálbér kétszeresét jelentő bruttó keresetnél jelentkezik.

A minimálbér kétszeresének megfelelő jövedelemszintig április 1-jétől a járulékok 4 százalékponttal csökkennek: 2,5 százalékponttal 26,5 százalékra mérséklődik a tb- és 1,5 százalékponttal 1,5 százalékra a munkaadói járulék.

Az szja-ban a 18 százalékkal adózó sáv szélesedik, 1,7 millió forintról 2 millió forintra, az adójóváírás változatlansága mellett. Az intézkedés mintegy 1,7 millió adózónak, az összes adózó mintegy 40 százalékának jelent többletjövedelmet – hangzott el.

Veres János kitért arra, hogy a rehabilitációs hozzájárulás a háromszorosára emelkedik, és megszűnik a különadó a társas vállalkozásoknál, valamint az egyéni vállalkozóknál. Szélesedik a társasági adó alapja, a 16 százalékos általános adókulcs 18 százalékra emelkedik. Egységesítik a tőkejövedelmek adóztatását: megszűnik az osztalékadó 35 százalékos mértéke, a teljes osztalékjövedelem a 25 százalékos általános adókulcs szerint adózik. A 35 százalékos adómértéket már az idei év után fizetett, illetve megállapított osztalék esetében sem kell alkalmazni.

A pénzügyminiszter ismertetése szerint a kormány megszüntetné a cégautó adót, amit vagyoni típusú adó vált fel a javaslat szerint. Az üzemanyagokat kivéve 10 százalékkal emelkedik a javaslat szerint a jövedéki adó mértéke és a jövedéki adózásban a környezetvédelmet segítő változásokat is javasol a kormány, amelyekhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

A kiegészítő tevékenységet folytató többes jogviszonyos adózónak az egészügyi szolgáltatási járulékot csak egy jogviszonyra tekintettel kell megfizetnie a tervezet szerint.

Mint elhangzott, az adórendszer egyszerűsítését szolgálja a közteher-alapok egységesítése és az új, egyszerűsített bevallási rendszer, ebben az esetben a magánszemély választhatná, hogy szja bevallását az adóhivatal készítse el számára.

Egyszerűbbé válik a 100 millió forint alatti árbevétellel rendelkező jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, a bt.-k, kkt.-k könyvvezetése is – mondta Veres János. Kifejtette, hogy egységesítenék az szja-ban a kedvezményi rendszer szabályait. Ez alapján évi 3,4 millió forint éves jövedelemhatárig a jelenlegi jogcímeken, összevont kedvezményalap után egységesen 30 százalékos kulccsal, legfeljebb évi 100 ezer forint mértékben érvényesíthető adókedvezmény. Ennél magasabb, 3,4 millió és 3,9 millió forintos jövedelemszint között a kedvezmények csökkentett mértékben vehetők igénybe. A meglévő jogcímek kiegészülnek a háztartási szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó adókedvezménnyel.

A pénzügyminiszter szólt arról, hogy emelkedik az átalányadózás választhatóságának értékhatára, az szja-ban 8 millió forintról 15 millió forintra, kereskedők esetében 40 millió forintról 100 millió forintra. A helyi iparűzési adóban 4 millióról 8 millió forintra emelkedik az egyszerűsített adóalap-megállapításra vonatkozó összeghatár.

Jövőre tovább szélesedik az elektronikus eljárások köre, az elektronikus árverés lehetősége kiterjed az ingatlan árverésekre is és az adóigazolásokon kívül a jövedelem- és illetőségigazolások is igényelhetők elektronikus úton.

Jelentős adminisztrációs egyszerűsítésnek nevezte a pénzügyminiszter, hogy nem kell az adózónak “nullás” bevallást tennie arról az időszakról, amelyben elszámolási kötelezettsége nem keletkezik, elég nyilatkoznia. Új lehetőségként bevezetnék az adózó által nyilatkozattal választható pótlékmentes részletfizetés intézményét, 100.000 forintot meg nem haladó fizetési kötelezettségnél. Elkészülne a köztartozás nélküli adózók adatbázisa, a “pozitív lista” is.

A számlaadás ösztönzése érdekében a jövőben előírnák az átalányadózó egyéni vállalkozókra, őstermelőkre, valamint az egyszerűsített vállalkozói adó alanyára a számlatartási kötelezettséget.

Veres János elmondta, hogy a készpénzforgalom visszaszorítása érdekében felső korlátot vezetnek be a napi készpénz záró állomány havi szintű átlagos értékére és a munkabér, valamint a minimálbér nagyságát meghaladó összegű, egyéb díjazások kifizetését is bankszámlára kellene utalni, ha a munkavállaló olyan helyen lakik, tartózkodik, ahol van bankjegykiadó automata.

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében minden 900 ezer forintot elérő, vagy azt meghaladó vásárlásnál az eladó köteles lesz számlát kiállítani, függetlenül attól, hogy a vásárló adóalany vagy sem.

Szigorítják az import áfa önadózással történő megállapításának törvényi feltételeit is és megszűnik az üdülő bérlőjének a tartózkodási idő utáni idegenforgalmi adó alóli mentessége – jelentette ki a pénzügyminiszter.