A sokarcú ORTT

2008.10.13.

Interjú Dr. Majtényi Lászlóval, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökével lassan féléves elnöki tevékenységéről, az intézményközi együttműködésekről és médiaszabályozás hazai modelljéről.

Fontosnak tartom azt (és itt főként a képernyőről van szó, de a rádióról is), hogy a kultúra eljusson a tömegkultúra fogyasztóihoz is. Szerintem ez lehetséges. Azt gondolom, hogy - persze nem csak nálunk - egy olyan határt lépett át a televíziózás, amely azzal fenyeget, hogy a képernyőről teljesen kiszorul a magas kultúra, aminek egyébként van közönsége – itt egyébként a közszolgálati médiumoknak különös a felelőssége.

Antal Attila kérdéseire válaszolva Dr. Majtényi László részletesen beszél az ORTT elnöki székében eltöltött közel fél év vezetői tapasztalatairól, az Országos Rádió és Televízió Testület hatósági tevékenységéről, a Nemzeti Hírközlési Hatósággal (NHH), a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH), az általános- és a szakombudsmanokkal való együttműködéséről, a 'konvergens' és a 'nem konvergens' hatósági modellről, az ORTT új médiatörvény előkészítésében játszott szerepéről, valamint támogatás-politikájáról egyaránt.

Az is a programom része, hogy a hatóságot szeretném elvinni az együttszabályozó modell irányába. Ez azt jelenti, hogy egyfelől nagyobb hangsúlyt kell helyezni a párbeszédre, másfelől pedig az önszabályozó lehetőségek igénybevételére. Ennek értelmében a kisebb súlyú (pl. ízlést érintő, de a jogsérelmet el nem érő szintű) inkorrektségek esetében, bizonyos körben a jogi sérelmek esetében is egy olyan szabályozó intézményre van szükség, amelyet a hatóság figyel. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon változó közegre, valamint jogi változásokra is szükség van.

A testület elnöke részletesen beszél a médiatörvényben rejlő „alkotmányvédő potenciál”-ról, az együttszabályozó modell jelentősségéről, a pártfinanszírozási rendszer ORTT működésére gyakorolt hatásáról, végül szót ejt a Szabad adatok, védett adatok 2. című könyvről, Titkolózó állam című tanulmányáról.

A teljes interjú itt olvasható →

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORTT