A rendőrség nem akadályozta meg, hogy összetalálkozzanak a szeptember 20-án egy időben és egymás közelében folyó budapesti megmozdulások résztvevői, és azt sem tette lehetővé, hogy a rendezvények helyszínét mindenki biztonságban elhagyhassa – állapította meg Szabó Máté ombudsman abban a vizsgálatában, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

A biztos közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy “függetlenül attól, hogy történtek-e összeütközések, a rendőrség nem tett eleget az említett fontos kötelezettségeinek”.

Mint olvasható, Szabó Máté munkatársai megfigyelőként a helyszínen voltak, amikor a Szabadság téren a demonstráció elveszítette békés jellegét, s közvetlen támadás érte a biztosító rendőröket. A rendőrség az elvonulás irányát is megjelölő felszólítás után oszlatta fel rendezvényt.

Mindezekre tekintettel a biztos megállapította, hogy “alapvető jogot sértő visszásság nem történt, amikor a rendőrség a demonstráció feloszlatása mellett döntött”. Az ombudsman azonban hivatalból, külön eljárásban tovább vizsgálja a Hazatérés Temploma előtti rendőri intézkedéseket.

Szabó Máté arra is rámutatott: “garanciális jelentősége” van annak, hogy az érintettek felismerjék az intézkedő rendőrt.

“Ezzel kapcsolatban aggályos, megnehezíti az esetleges panaszok előterjesztését, hogy egyes rendőrök a sisak alatt fekete kámzsát viseltek” – írta. Az ombudsman azonban hozzáfűzte, hogy az utóbbi időben több rendőr arcán okoztak égési sérüléseket a rájuk dobott Molotov-koktélok és egyéb pirotechnikai eszközök, így előfordulhat olyan helyzet, amikor az életük és testi épségük megóvása érdekében kivételesen indokolt lehet a lángálló kámzsa viselése.

“Azt azonban ilyenkor is garantálni kell, hogy a rendőr azonosítható legyen. Erre intenek a 2006. októberi tapasztalatok is, amikor a jogsértések felderítését akadályozta, hogy azonosító nélküli rendőrök kámzsát húztak a fejükre” – írta Szabó Máté.

Szeptember 20-án rendbontások voltak a fővárosban, amikor a Magyar Demokratikus Charta és a cigányszervezetek demonstrációja ellen tiltakozó radikális csoportok a Hősök terei rendezvényükről a Szabadság térre értek. A radikálisok egy része macskaköveket, Molotov-koktélokat, égő anyagokat és cipőket dobált a szovjet hősi emlékmű, illetve az azt védő rendőrök felé. A rendőrök könnygázt is bevetettek a randalírozók megfékezésére.