Lados István másodrendű vádlott meghallgatásával folytatódott a Zuschlag-per kedden Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A másodrendű vádlott a nyomozás során minden vádpontra kiterjedő, teljes körű vallomást tett, ezért házi őrizetbe került.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére Lados István a tárgyaláson a büntetőjogi felelősségét elismerte a hamisításokban, de kijelentette, hogy a bűnszervezetben nem vett részt, anyagi haszonszerzés nem motiválta.

A vádiratban foglalt cselekménnyel kapcsolatban történteket “én őszintén megbántam, amit a nyomozás során elmondtam, azt elismerem” – mondta a bizonyítási eljárás kezdetén Lados István.

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

A múlt héten az első tárgyalási napon a vádiratot ismertették, a keddi, második tárgyalási napon Lados István kihallgatásával folytatódott a per. A bírói tanács mellett, a vád és a védelem képviselői, valamint a másodrendű vádlott volt jelen a tárgyaláson.

Az 1982-es születésű Lados István első munkahelye volt az Országgyűlés Hivatala. A vádlott a 2002-es országgyűlési választási kampányban már részt vett a plakátolásban. Egy barátja ajánlotta, hogy segít munkát szerezni egy hivatalban, vagy a MSZP-nél. A FIBISZ-nek 2002-tól volt tagja, majd az országgyűlési választások után belépett az MSZP zuglói szervezetébe is.

Lados István Zuschlag Jánost egy állásinterjú során ismerte meg 2002 decemberében. Miután felvették az Országgyűlés Hivatalába, Lados 2003 májusában került át a Képviselői Irodaház 116-os irodájába Zuschlag János és Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselők mellé.

A bíró kérdésére Lados elmondta: Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő időszakosan, a parlament plenáris üléseinek idején, míg Zuschlag János állandóan használta az irodát.

“Én az MSZP-be is kérésre léptem be, mert politikai ambícióm nem volt” – mondta a vádlott, majd hozzátette: abban a közegben az természetes volt, hogy valaki belép a párba, bizalmatlanság lett volna vele szembe, ha kimarad.

Zuschlag utasítására 2003 nyarán a Balaton felvidéken utazgatott, ahol begyűjtött különböző számlákat. Azért volt erre szükség, hogy rendelkezésre álljanak eredeti számlák, melyek alapján el lehetett készíteni a hamis bélyegzőket, amikkel később a hamis számlákhoz használtak.

Lados István beszámolt arról, hogy Zuschlag János Kiskunhalason készíttette a hamis bélyegzőket. Zuschlag cégközlönyből kimásolt adatokat is felhasználva közel 20 hamis bélyegzőt készíttetett el.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a vádlott elmondta: Zuschlag János adta utasításba, hogy a pályázatokon elnyert összegeket a hamis számlákkal le kell igazolni.

A bíró kérdésére Lados elmondta, hogy a számlák hamisítására azért volt szükség, hogy leigazolják a pályázati pénzek felhasználását.

Lados vallomásában hangsúlyozta: a hamisítási utasítást minden esetben Zuschlag Jánostól kapta, kényszerűségből, az állásféltés okán készítette el a hamis számlákat. Zuschlag megfenyegette, hogy elveszíti az állását, amikor a hamis számlák gyártását meg akarta tagadni – mondta a bíróság előtt.