Orosz Sándor (MSZP) arra hívta fel a figyelmet a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényjavaslat kapcsán, hogy a jelenlegi kormány minden korábbinál elkötelezettebb a betétdíjas rendszer mellett, míg Bencsik János fideszes képviselő a javaslat átláthatóságát, a befolyt pénz követhetőségét kérte számon az előterjesztés általános vitájában, kedden a parlamentben.

Orosz Sándor (MSZP) felszólalásában azt mondta, hogy közel négymilliárd italpalack sorsa a kérdéses. Ezeknek ma csak mintegy húsz százalékát gyűjtik be szelektív módon, többségük szemétként végzi az utcákon és a tereken.

A képviselő kijelentette, hogy csak olyan törvénymódosítást szabad elfogadni, ami nem veszélyezteti a palackbegyűjtés mai rendszerét. Hozzátette: ha a módosítással nem is tudnak eljutni a végső célig, a szükséghelyzeteket meg kell oldani.

A képviselő kitért arra: a vállalkozók szerint sem jó az a szabályozás, amely a palackba töltött ital minőségétől teszi függővé a szabályozást, mert a mezőn heverő szemét szempontjából mindegy, hogy korábban mit töltöttek bele. Közölte: hogy nem szabad összekeverni a termékdíjas és a betétdíjas rendszert, de abban nem lehet vita, hogy minden csomagolóanyagra vonatkoznia kell az egyiknek.

Bencsik János (Fidesz) szerint eminens érdek a hulladék átlátható hasznosításának biztosítása. Mint mondta, kifogásolható, hogy a termékdíj egyszerű költségvetési tétellé válik, ezért nem lehet követni, hogy mire fordítják. Így a termékdíj valójában környezetvédelmi köntösbe bújtatott adó.

A fideszes képviselő rámutatott: a törvény pedagógiai küldetést teljesít, amennyiben a jövő fogyasztóit arra ösztönzi, hogy úgy válogassák össze a megvásárolni kívánt termékeket, hogy a lehető legkevesebb kárt tegyék a környezetben. Ennek érdekében szükséges a betétdíjas rendszer erősítése és a termékdíj önálló alapba helyezése.

Bencsik János arra is felhívta a figyelmet, hogy ha túl nagy mértékben emelik a díjat, akkor a visszaélések esélye is nő, a szürkegazdaság elkezdhet ilyen termékeket gyártani, hogy a díjból részesülhessen.

A képviselő kifogásolta a termékdíjjal járó adminisztrációs terheket, amelyek elviselhetetlenek a cégek számára.

Nagy András (KDNP) szerint a javaslat betarthatatlan, erénye csupán annyi, hogy megfelel az Európai Bizottság elvárásainak. Következménye pedig, hogy az eddigi 8-9 milliárdos termékdíj-bevételt 15-16 milliárdra emelné ez burkolt adóemelés.

Velkey Gábor (SZDSZ) szintén azt kifogásolta, hogy a termékdíj adóként kerül a költségvetésbe. A módosítás rövidtávú célokat szolgál, oka pedig csupán az uniós elvárásoknak való megfelelés.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szerint a termékdíjjal kapcsolatos adminisztrációs terhek a vállalkozók számára teljesíthetetlenek, és ebből azért nem lett eddig botrány, mert senki nem bolygatta. Idén azonban a vám- és pénzügyőrség átvette az ellenőrzést, komolyan veszi a munkát, és ha most nem változnak a szabályok, akkor milliárdos bírságokra lehet számítani.

Nem a jogszabály elvi céljaival van probléma, elfogadható, hogy bizonyos díjakat meg kell fizetni, de az adminisztrációs terhek teljesíthetetlenek – mondta az ellenzéki képviselő.