Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a szeptember 20-i rendőri intézkedésekkel kapcsolatos ombudsmani vizsgálat megállapításai közül vitatta, hogy a rendezvények helyszínének biztonságos elhagyása ne lett volna biztosított, illetve hogy a fekete kámzsa nehezítené a rendőrök azonosítását – olvasható a tárcavezetőnek az MTI-hez szerdán eljuttatott, Szabó Máténak írt levelében.

A miniszter levelében örömét fejezte ki, hogy a biztos rendszeresen tanulmányozza a rendőrség munkáját, mert – mint írta – fontosnak tartja, hogy “hiteles, pártatlan állásfoglalás szülessen arról, hogy a demonstrálók jogszerűen élnek-e szabadságjogaikkal, a rendőrség pedig a törvényes keretek között végzi-e feladatait”. Hozzátette: ezért fontosnak tartja, hogy a szeptember 20-i rendőri intézkedésekkel kapcsolatban az ombudsman azt állapította meg, hogy alapvető jogot sértő visszásság nem történt, amikor a rendőrség a demonstráció feloszlatása mellett döntött.

“Önnel szemben azonban én úgy látom, hogy a demonstráció helyszínét minden polgár biztonságban elhagyhatta, azok, akik a rendőrség által javasolt útvonalon távoztak, nem találkoztak más megmozdulások résztvevőivel” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy kéri Szabó Mátét, ha ilyen információval rendelkezik, feltétlenül ossza meg vele.

Azzal kapcsolatban, hogy az ombudsman az azonosíthatóság szempontjából aggályosnak tekintette a fekete kámzsa viselését a sisak alatt, azt írta: valamennyi rendőr jól látható helyen azonosítószámot visel, mely alapján egyértelműen azonosítható, és szigorú kivizsgálást, valamint eljárást von maga után, ha azonosítószám nélkül lát el szolgálatot.

Az intézkedő rendőrt tehát nem az arcáról, hanem az egyedi azonosítószáma alapján lehet kétséget kizáróan azonosítani – húzta alá Draskovics Tibor.

Kitért arra is, hogy vizsgálata során Szabó Máté is említette: az utóbbi időben több rendőr arcán okozott égési sérülést a rájuk dobott Molotov-koktél.

“Az ilyen jellegű támadásokkal szemben nyújt megfelelő védelmet a sisak alatt viselhető tűzálló kámzsa” – írta a miniszter.
Hozzáfűzte: meggyőződése, hogy meg kell védeni a rendőrt, hogy megvédhese a polgárokat.

“Kötelességünk tehát valamennyi rendőr számára megfelelő védőfelszerelést biztosítani, amikor életük és testi épségük kockáztatásával védik a demokráciát, mások szabadságjogait” – olvasható a levélben.

Az ombudsmani vizsgálat megállapításairól hétfőn adott tájékoztatást Szabó Máté ombudsman, aki szerint a rendőrség nem akadályozta meg, hogy összetalálkozzanak a szeptember 20-án egy időben és egymás közelében folyó budapesti megmozdulások résztvevői, és azt sem tette lehetővé, hogy a rendezvények helyszínét mindenki biztonságban elhagyhassa.

Szeptember 20-án rendbontások voltak a fővárosban, amikor a Magyar Demokratikus Charta és a cigányszervezetek demonstrációja ellen tiltakozó radikális csoportok a Hősök terei rendezvényükről a Szabadság térre értek. A radikálisok egy része macskaköveket, Molotov-koktélokat, égő anyagokat és cipőket dobált a szovjet hősi emlékmű, illetve az azt védő rendőrök felé. A rendőrök könnygázt is bevetettek a randalírozók megfékezésére.