Átadták az idei Deák Ferenc-díjakat; az elismerést hat neves jogász vehette át a Magyar Ügyvédi Kamara székházában szerdán Budapesten.

Deák Ferenc-díjat kapott Fekete Zsuzsanna, a Legfelsőbb Bíróság munkaügyi szakágának tanácselnöke, Beck Károly, a legfőbb ügyész tanácsadója, a Legfőbb Ügyészség volt főosztályvezetője, Fekete László ügyvéd, a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, Győrpál Árpád közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara etikai bizottságának volt elnöke, Petrik János, a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal volt vezetője, az Államreform Bizottság szakértője és a közelmúltban elhunyt Wiener A. Imre, a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének volt igazgatóhelyettese, a magyar büntetőjog meghatározó alakja.

A díjat Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Kovács Tamás legfőbb ügyész, Szűcs Andrea, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, Verebélyi Imre, a Magyar Közigazgatási Kar elnöke és Kecskés László, a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Bizottságának elnöke adta át hivatásrendje egy-egy képviselőjének.

A Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából 2003-ban alapított szakmai díj olyan tiszteletreméltó személyeket illet, akik alkotmánybíróként, bíróként, ügyészként, ügyvédként, közigazgatási szakemberként, közjegyzőként, jogtudósként az elmúlt századok nagy jogászainak, a deáki hagyományoknak méltó utódai.

A “Pro meritis de iuris peritia in memoriam Francisci Deák”, azaz jutalmul a jog tudójának Deák Ferencre való emlékezéssel elnevezésű díjat az Akadémia javaslatára az intézmény jogtudományi bizottsága, az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Ügyvédi Kamara és a Magyar Közigazgatási Kar vezetői alapították, és 2003 óta évről évre a hat jogász hivatásrend egy-egy képviselője részesül az elismerésben.