Brian Cowen ír miniszterelnök az európai állam- és kormányfők találkozóján ígéretet tett arra, hogy a Lisszaboni Szerződés ratifikációjával kapcsolatos ír megoldási tervet az Európai Tanács decemberi ülésén ismerteti.

A tegnap kezdődött csúcstalálkozón Cowen tájékoztatta a tagállamok vezetőit arról, hogy a Lisszaboni Szerződést elutasító népszavazás óta milyen intézkedéseket hoztak Írországban az előállt helyzet megoldására.

A referendum után az országban egy parlamenti bizottság felállítására került sor, melynek feladata, hogy megvizsgálja a már a népszavazás idején felmerült, aggodalomra okot adó kérdéseket. Az ezzel kapcsolatos nemzeti vitafolyamatnak és a parlamenti bizottság munkájának is november végére lesz végső eredménye, így a ratifikációra vonatkozó új ír tervet a decemberi csúcson tudja majd ismertetni a miniszterelnök.

A júniusi népszavazás óta az ír kormányra egyre nagyobb nyomás helyeződik, hiszen a Lisszaboni Szerződést atagállamok többsége már ratifikálta. A növekvő feszültséghez az idő rövidsége is hozzájárul. Egyre valószínűbbnek tűnik ugyanis, hogy a 2009 júniusi európai parlamenti választásokat a jelenlegi szabályok szerint fogják megtartani, ami az EP képviselők számának 736 főre történő csökkenését vetíti elő. A jelenlegi szabályok értelmében az EP választások után kinevezendő új Európai Bizottságban megszűnne az „egy ország – egy biztos” elve, melynek következtében a biztosok száma is csökkenne.

Cowen az uniós csúcson kifejezésre juttatta: tisztában van vele, hogy 2009-ben az unió történetében mérföldkőnek számító események lesznek, és készen áll a többi országgal való együttműködésre annak érdekében, hogy minél előbb véget vessenek az ezeket negatívan befolyásoló intézményi krízisnek.

Az Európai Tanács júniusi ülésén az állam- és kormányfők ugyan konkrét határidőt nem szabtak a probléma rendezésére, de a mostani csúcstalálkozóra már konkrét javaslatokat vártak Írországtól.