Jóváhagyta a bíróság a somogyi tűzoltók túlóradíj-követelését

2008.10.17. MTI

Jóváhagyta a somogyi tűzoltók túlóradíj-követelését a megyei munkaügyi bíróság - közölte Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) kaposvári ügyvivője a bíróság csütörtöki döntése után az MTI-vel.

Mint arról beszámolt, ez csak a jogosultságot jelenti, azt nem, hogy ennek alapján ki is fizetik az elmaradt túlóradíjat és annak kamatait.

Túlmunkájuk kifizetéséért mintegy 200 somogyi tűzoltó indított pert. A heti 48 órán túli munkavégzés után összesen 220 millió forint és annak kamata kifizetéséért pereskednek. Az összeg 2004. május elsejétől 2007. december 31-ig halmozódott fel.

Arról, hogy pontosan mikor és mennyi pénzt kapnak, később születik döntés - mondta az érdekképviselet ügyvivője.

Közölte: a jogosultság megállapítása után két lehetőség áll előttük, vagy meg tudnak egyezni a munkaadóval, vagy pereskednek tovább. A szakszervezet az előbbit választaná, ám erre nem sok esélyt látnak - jegyezte meg az ügyvivő, aki szerint a pereskedés viszont azzal is jár, hogy tovább növekszik a tűzoltók állammal szembeni követelése, amelynek országos szinten csak a kamata évente 1-1,5 milliárd forint.

Árok Kornél közölte: számításaik szerint a somogyi tűzoltóknak egyenként 800 ezer forint és 1,2 millió forint plusz kamat közötti összeggel tartozik a munkáltató.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
MUNKAJOG