Mások mellett Szilvásy György jelenlegi titokminiszterről, Arató Gergely oktatási államtitkárról és Baja Ferencről, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáráról beszélt a Zuschlag-per másodrendű vádlottja csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben.

A másodrendű vádlott Lados István vallomásában azt mondta: a Táncsics Alapítványtól nyert pályázati pénzekből juttatták pluszforráshoz az MSZP alapszervezeteit a 2006-os választási kampányban. Állítása szerint a választások előtt az MSZP pártalapítványának akkori kuratóriumi elnöke, Baja Ferenc másodmagával tartott tájékoztatót csaknem kétszáz pártaktivistának arról, hogyan kell a civil szervezeteknek pályázniuk az alapítványhoz.

Lados István azt állította, a pályázatok célja az volt, hogy civil szervezeteken keresztül pluszforráshoz juttassák az MSZP szervezeteket a választási kampányban.

Baja Ferenc az MTI megkeresésére visszautasította a kijelentéseket. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki a perbeli események idején a Táncsics Alapítvány elnöke volt, kiemelte: a Táncsics Alapítvány civil kapcsolati rendszerének semmi köze nincs a pártalapszervezetekhez. Mint hozzátette: az Állami Számvevőszék is vizsgálta a pályázataikat, de az elszámolásaikat rendben találta.

Lados István azt is mondta: Arató Gergely is tudott arról, hogy nem működő és fiktív társadalmi szervezetek nevében nyújtottak be pályázatokat Zuschlag János irányításával.

Arató Gergely teljességgel alaptalannak nevezte a Zuschlag-per másodrendű vádlottjának rá nézve terhelő állításait.

Lados István vallomásában azt is kiemelte: az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvánnyal kapcsolatban indult nyomozás ügyében Zuschlag János arról biztosította őt, segítséget kap ahhoz, hogy az számukra kedvezően záruljon. Arra a kérdésre, kire utalt Zuschlag János, Lados István Szilvásy Györgyöt (akkor a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert) nevezte meg.

Lados István elmondta azt is, Zuschlag állítása szerint Szilvásy György arról is tájékoztatta a szocialista politikust, hogy lehallgatják.

“Szemenszedett hazugság az, hogy Szilvásy György Zuschlag Jánost, vagy bárki mást az ügyben gyanúsítottak közül akár lehallgatásról, akár más személyükkel kapcsolatos nemzetbiztonsági tevékenységről bármikor tájékoztatta volna” – közölte az MTI-vel Dora Tóth Andrea, Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter sajtótitkára. Hozzátette, visszautasítják azt az állítást is, hogy Szilvásy György bármiféle segítséget adott volna ahhoz, hogy “Zuschlagék számára kedvezően záruljon a nyomozás”.

Lados István másodrendű vádlott kihallgatása október 20-án folytatódik a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.