A másodfokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság is bűnösnek találta azokat a kunmadarasi szülőket, akik elvi megfontolásból nem adatták be fiuknak a kötelezően előírt védőoltásokat – közölte a megyei bíróság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Sándor Géza hozzátette: a bíróság a hét közepén megtartott tárgyaláson kiskorú veszélyeztetése miatt mondta ki őket bűnösnek. A jogerős ítélet indoklása szerint ez a cselekmény veszélyeztetheti a kisfiúval közösségben lévő más gyerekeket.

Az ügyet elsőször idén áprilisban a Szolnoki Városi Bíróság tárgyalta: az apa egy év, az anya 10 hónap szabadságvesztést kapott, mindkettőt két évre felfüggesztve.

A megyei bíróság a fiukat példásan nevelő szülők büntetési tételét 6-6 hónapra mérsékelte szintén két éves felfüggesztéssel. Emellett elrendelte, hogy a szülők kötelesek az egészségügyi, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgálatokkal együttműködni.

A kunmadarasi szülők azért nem adatták be 2002-ben született fiuknak a 15 hónapos és 3 éves korában járó védőoltásokat, mert szerintük az többet ártott, mint használt volna a gyereknek. Az elmaradt védőoltások miatt a helyi jegyző tett feljelentést.