Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy újabb hét ország, köztük Magyarország csatlakozhat a vízummentességi programhoz. A döntésre reagálva a magyar miniszterelnök azt mondta, újabb falat bontottunk le, Göncz Kinga külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy vasfüggöny utolsó darabját vágtuk át. A csatlakozás pontos ideje egyelőre nem ismeretes, de várhatóan november közepétől-végétől utazhatnak majd vízum nélkül a magyarok az Egyesült Államokba. Az Európai Unió üdvözölte a vízumkényszer megszüntetését hat EU-tagország esetében, de elvárja, hogy Washington gyorsan terjessze ki a kedvezményt a többiekre is.

George Bush amerikai elnök bejelentése értelmében Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea állampolgárai utazhatnak be vízum nélkül az Egyesült Államokba, csatlakozva a vízummentességi programhoz, amelyben jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam vesz részt.

Az amerikai elnök ígérete két év alatt teljesült, 2006 novemberében jelentette ugyanis be, hogy a vízummentesség kiterjesztését kezdeményezi az amerikai kongresszusban.

A Bush-adminisztráció a vízumkényszer eltörlésével az Egyesült Államok szoros szövetségeseit “jutalmazza”, de például Lengyelország még nem tudott bekerülni a csoportba, mivel nem tudta teljesíteni a feltételeket.

Magyarország és a további hat említett állam egy hónapon belül csatlakozhat a vízummentességi programhoz, amelybe jelenleg 27, többségében nyugat-európai ország vesz részt.

Bush azt mondta, Amerika további szoros szövetségeseivel – Lengyelországgal, Bulgáriával, Görögországgal, Ciprussal, Máltával és Romániával – is tárgyal a vízummentesség megadásáról.

Bush beszédében úgy fogalmazott, hogy az érintett országok körülbelül egy hónapon belül csatlakozhatnak a vízummentességi programhoz.

A magyarok várhatóan november közepétől-végétől utazhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokba; a vízummentességi rendszerhez való csatlakozás pontos időpontját Washington még nem jelölte ki – közölte Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet magyar újságírókkal.

Az új beutazási szabályok szerint a magyar állampolgároknak akkortól kell majd kötelezően használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA), ez csak az új típusú, 2006 ősze után kiadott biometrikus útlevelekkel lehetséges.

A vízummentességről szóló washingtoni bejelentés után Gyurcsány Ferenc videoüzenetében a magyar és az amerikai politikusoknak is megköszönte, hogy “egy újabb falat bontottunk le”. A miniszterelnök felidézte, sokat kellett tenni ezért: egymást követő kormányok, az ország vezetői érveltek, küzdöttek, hogy szűnjön meg Magyarország hátrányos megkülönböztetése.

Az Egyesült Államok döntésével Magyarország az 1989-1990-ben elkezdődött hosszú folyamat újabb állomásához ért: szabad és független polgárai ugyanolyan jogokat élveznek a világban, mint azon nemzetek polgárai, “akikhez mindig hasonlítani kívántunk, amely nemzetek közösségéhez évszázadok óta csatlakozni akartunk” – mutatott rá a miniszterelnök.

Göncz Kinga külügyminiszter reagálásban azt emelte ki, hogy a vasfüggöny utolsó darabját vágtuk át. Közös értékeket vallunk az Egyesült Államokkal, ezért nagyon fontos lépés, hogy vízum nélkül utazhatnak ennek a hét országnak az állampolgárai – hangsúlyozta a miniszter az amerikai nagykövetségen rendezett fogadáson.

April H. Foley amerikai nagykövet a fogadáson kiemelte: az Egyesült Államok és Magyarország elérte közös célját, örömteli pillanat ez a magyar-amerikai kapcsolatokban.

Az Európai Unió üdvözölte, hogy az Egyesült Államok megszüntette a vízumkényszert hat EU-tagország esetében, de elvárja, hogy Washington gyorsan terjessze ki a kedvezményt a többiekre is, amelyek még nem kapták meg. Az Európai Bizottság azt várja, hogy a kimaradt hat EU-tagországot – Bulgáriát, Ciprust, Görögországot, Lengyelországot, Máltát és Romániát – a lehető leggyorsabban mentesítsék a vízumkötelezettség alól. Folytatjuk a munkát az amerikaiakkal, hogy kivívjuk ugyanezt az elbánást az EU minden polgárának – jelentette ki Jacques Barrot igazságügyi biztos.