A gondnokság Toller esetében új választást hozhat

2008.10.20. Magyar Hírlap Online

A több mint két évvel ezelőtt autóbalesetet szenvedett Toller László szocialista képviselő gondnokság alá helyezését kezdeményezte a múlt héten a szekszárdi gyámhivatal a bíróságnál. Ha a testület helyt ad a beadványnak, az éber kómában lévő képviselő elveszti mandátumát, és időközi választást kell tartani Pécsett.

Súlyos autóbalesetet szenvedett 2006 júniusában Toller László szocialista országgyűlési képviselő, Pécs korábbi polgármestere. A politikus azóta éber kómában fekszik, állapota állandó orvosi felügyeletet igényel. Állampolgári kezdeményezés alapján Toller állapotával kapcsolatban a szekszárdi gyámhivatal lefolytatta a vizsgálatot, és ez alapján a Pécsi Városi Bíróságnál indítványozta a képviselő gondnokság alá helyezését. Ha a bíróság helyt ad a keresetnek, a képviselő elveszti mandátumát, és időközi választást kell tartani Pécsen, mivel Toller egyéni választókörzetből jutott a parlamentbe.

Simon Attila alkotmányjogász az üggyel kapcsolatban elmondta: a bíróság saját vizsgálata alapján hozza meg döntését, ám ha ezt megtámadják, az ügy másodfokra kerül. Ezen a szinten viszont már biztos, hogy jogerős ítélet születik. Három szabályt kell jelen esetben figyelembe venni. Egyrészt, hogy a választási törvény alapján időközi választást nem lehet kiírni az országgyűlési választás évében január elseje és augusztus 31. között. Másrészt, ha egy képviselő elveszti a mandátumát, négy hónapon belül le kell bonyolítani a választást. A harmadik kritérium, hogy a választás előtt legalább 72 napot kell biztosítani a kampányra. Mindez azt jelenti, hogy az időközi választást legkésőbb 2009 október közepén lehet még kiírni. Simon szerint, ha az ítélkezési szünet kezdetéig nem születik jogerős határozat, ami a képviselő cselekvőképtelenségét és gondokság alá helyezését mondja ki, már nem valószínű, hogy időközi választást lehet tartani Pécsen.

Tollerhez hasonlóan Horn Gyula korábbi szocialista miniszterelnök is kórházban fekszik, állapotáról azonban a család kérésére nem adnak tájékoztatást. A képviselő Tollertől eltérően nem egyéni körzetből, hanem listán került a parlamentbe, így ha ő valamilyen okból elveszti mandátumát, nem kell időközi választást tartani.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
VÁLASZTÁS