A jövőben díj illeti meg a irodalmi és zeneművek szerzőit a nyilvános könyvtári kölcsönzések után – mondta expozéjában Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlésben.

A könyvek és a kották kölcsönzésekor fizetendő díjat a kormány nem kívánja a könyvtárlátogatókkal és a könyvtárakkal megfizettetni, ezt az összeget a költségvetés biztosítja – közölte az államtitkár a szerzői jogról szóló törvény módosításának általános vitájában.

Avarkeszi Dezső tájékoztatása szerint a közös jogkezelő szervezetek díjszabásaira, tarifáira vonatkozó jóváhagyási eljárás részletesebbé válik. Hozzáfűzte: a cél az, hogy az ártárgyalásokon a felhasználói oldal is megfelelő szerepet kapjon.

Mint elmondta, a közös jogkezelő szervezetekkel kapcsolatos feladatok jórészt elkerülnek az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz, illetve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz.

Avarkeszi Dezső kitért arra, hogy a változásra egyszerű feladatvégzési, hatékonysági megfontolások miatt van szükség, de a módosítások nem érintik a kulturális tárca feladatkörét és véleményezési lehetőségét. Kiemelte: a javaslat Európában egyedülálló megoldást biztosít az árvaművek jogszerű felhasználására. Ismertetése szerint azok a művek számítanak árvának, amelyek még védelem alatt állnak, de nem ismerik a szerzőjüket, vagy nem tudják, hol tartózkodik a jogosultjuk.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy egy speciális engedélyezési rendszert vezetnek be, így a felhasználási engedélyt a Magyar Szabadalmi Hivatal adja meg, de ha a jogosult elérhetővé válik, újra gyakorolhatja majd az engedélyezés jogát.

Avarkeszi Dezső azt mondta, a magáncélú másolás szabad felhasználását egyes szélsőséges esetekben ki kell zárni, például a szándékos fájlcserélés esetében. A szigorítás ellenére a magáncélú másolatkészítés szabad felhasználását széles körben fenn kell tartani – közölte az államtitkár, aki szerint az üreshordozó-díj megfizetésére vonatkozó kötelezettségen nem indokolt változtatni.