November 3-án kerül újra az Országgyűlés elé az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás kihirdetéséről szóló törvény, amelyet kiegészítenek a bűnügyi nyilvántartási törvény módosításával – közölte szerdán az MTI-vel Draskovics Tibor igazságügyi miniszter.

A tárcavezető azt mondta, hogy miután tájékoztatta a kabinetet az államfő aggályairól, illetve észrevételeiről, javaslatára a kormány úgy foglalt állást, hogy kezdeményezik a parlamentben: az amerikai-magyar vízummentességi megállapodást kihirdető törvény egészüljön ki a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosításával.

Draskovics Tibor elmondta: a módosítás egyértelművé teszi, hogy csak azokhoz az adatokhoz férhetnek hozzá az amerikai hatóságok, amelyekhez szándékaik szerint hozzá szeretnének férni, illetve amelyekhez a magyar fél is hozzáférést szeretne biztosítani, vagyis a bűncselekmény miatt elítéltek adataihoz.

A miniszter emlékeztetett arra, az államfő annak az aggályának adott hangot, hogy a megállapodást kihirdető törvény az említetteken túlmenően is hozzáférést enged a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz. Hozzátette: nem volt ilyen szándéka a tárcának, ezt a módosítás is egyértelművé teszi: törvényi szinten garantálják az elkülönítést.

A tárcavezető úgy véli, a megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt a kiegészítéssel együtt támogatni fogja a parlament és még a benyújtása napján, november 3-án elfogadja. Hozzátette: ezt követően a köztársasági elnök aláírásával és a törvény kihirdetésével minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a tervezett határidőn belül, még az idén élvezhessük a vízummentesség előnyeit.

Szólt arról is, hogy a nyilvántartással összefüggésben már folynak azok a szoftverfejlesztések, amelyek az adatcsere informatikai alapját is megteremtik. Hozzátette: a rendszer fejlesztése nemcsak az amerikaikkal való adatcsere miatt szükséges, hanem már az Európai Unión belüli adatcserét előíró úgynevezett Prümi szerződés is előír hasonló adatcserét.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn küldte vissza megfontolásra a parlamentnek az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt. Az államfő hétfőn azt mondta: azért döntött így, hogy a Ház rendezze a bűnügyi nyilvántartás helyzetét. Álláspontja szerint az egyezmény nem vet fel alkotmányossági problémát, viszont megfogalmazása szerint “olyan veszélyek vannak, hogy az egyezmény túlságosan széles körben enged meg hozzáférést az amerikai félnek a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz”.

Az Országgyűlés múlt héten ratifikálta az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény értelmében a két ország hatóságai egyebek mellett a DNS-mintákat és az ujjlenyomat-adatbázisokat bocsátják egymás rendelkezésére.

Az egyezményt még október 1-jén kötötte meg az Egyesült Államok és Magyarország. A megállapodás alapján azoknak a bűnözőknek az adatait cserélhetik majd ki az amerikai és a magyar hatóságok, akiknek a tettét a törvény legalább egyéves szabadságvesztéssel bünteti.

A két állam hatóságai egyebek mellett a bűnelkövető nevét, esetleges álnevét, a születési adatait és személyazonosító dokumentumainak számát cserélhetik ki egymással.

A hatóságok alapvetően az ujjlenyomat- és DNS-adatbázisukat bocsátják egymás rendelkezésére. Ezek mellett az adatsorok mellett azonban nem szerepelhetnek személyes adatok.

Ha valaki jogsértést követ el a másik állam területén, akkor az adott ország hatóságai úgynevezett automatikus keresést indítanak ezekben az adatbázisokban. Ha a rendszer egyezést mutat az ujjlenyomatok vagy a DNS-minták tekintetében, akkor kérheti az adott szerv a másik ország hatóságát a bűnelkövető személyes adatainak átadására.