Felszámolt átalakítás a közigazgatásban

2008.10.27. MTI

Nem lesz központi kiválasztás a megüresedett közigazgatási állásokra és versenyvizsgákat sem szervez jövőre a kormány - írta a hétfői Népszava, hozzátéve: ezzel gyakorlatilag felszámolják a Szetey Gábor egykori személyügyi államtitkár által jegyzett 2007-es átalakításokat.

Jövő januártól már a központi közigazgatásban, illetve a kormányhivatalokban megüresedő összes álláshelyet a Kormányzati Személyügyi Központon (KSZK) keresztül lehetett volna csak betölteni. A vezetői állások esetében nyár óta működik ez a rendszer - emlékeztet a lap.

A központ teszteli a pályázók alkalmasságát, és csak a minden szempontból megfelelő jelölteket terjeszti a tárcák vezetői elé, hogy közülük válasszanak.

Egy jogszabály-módosítás azonban, amelyet a 2009-es költségvetéshez kapcsolódó törvénycsomagba építettek be, törli azt az előírást, hogy ezt az eljárást 2009-től a központi közigazgatásban dolgozó tisztségviselőkre is alkalmazni kell - olvasható a cikkben. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Szetey Gábor 2007-ben még azzal indokolta a rendszer bevezetését, hogy így biztosítható a pályázók esélyegyenlősége, mert ezzel megszűnik az "uram-bátyám" világ, és a rátermettség, nem pedig a "kapcsolat" lesz a kiválasztás alapja.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS