A környezet védelmének általános szabályairól, valamint a természet védelméről szóló törvényjavaslat a környezeti károk megelőzése és helyreállítása tekintetében a környezeti felelősségről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv jogharmonizációját valósítja meg. Erről a környezetvédelmi és vízügyi államtitkár beszélt az előterjesztés általános vitájában kedden a parlamentben.

Oláh Lajos kiemelte: Magyarországnak számos esetben kell szembesülnie a határon átnyúló környezeti hatásokkal, ezért örömmel vettük azt az uniós kezdeményezést, amely a közösségi szintű elektronikus térinformatikai rendszer létrehozására irányul. Hozzátette: minden tagállamnak, így Magyarországnak is egységes térinformatikai rendszert kell létrehoznia. A mostani javaslat a térinformációs rendszer felépítését határozza meg.

Az államtitkár szerint a környezeti állapot hatékony feltérképezéséhez elengedhetetlen az adatok egységes kezelése. Mint kiemelte, a térinformatikai rendszer kiépítését 2009. május 15-ig kell a hazai jogrendszerbe illeszteni. Szólt arról is, hogy a törvénymódosítás az országos, regionális, kistérségi és helyi környezeti tervezés közötti kapcsolat megerősítését szolgálja.

Az új törvényi rendelkezések bővítik a települési környezetvédelmi program témáit is – közölte Oláh Lajos. Tájékoztatása szerint “akadálymentes égbolt” elnevezéssel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint az áramszolgáltatók olyan megállapodást kötöttek, amelynek értelmében az ország területén nagy számban átalakítják a jelentős madárfajok egyedeinek életét veszélyeztető szabadvezetékeket és tartóoszlopokat.

A törvénymódosítás lépéseket tesz a fényszennyezés elleni küzdelem terén is. Az utóbbi években Magyarországon is ugrásszerűen megnőtt a mesterséges megvilágítás, ami a védett, természetvédelmi területeket is érinti.