Kilényi Géza: elhibázottnak bizonyult az egycsatornás alkotmánybíró-választás

2008.10.29. MTI

Elhibázottnak bizonyult az a megoldás, hogy egyetlen csatornán, a parlamenten keresztül választják az alkotmánybírákat - hangoztatta egy hétfői, budapesti tanácskozáson a tisztséget korábban maga is betöltő Kilényi Géza.

Az alkotmányjogász arról beszélt: hozzá az olasz modell áll a legközelebb, amelyben a testület öt-öt tagját - együttes ülésen - a parlament két háza választja meg, ugyanennyit nevez ki az államfő, akárcsak a legfelsőbb bírói fórum.

Mint mondta, ebben a konstrukcióban a megbízatás három hatalmi ág képviselőitől származik, amelyek közül kettőnek ráadásul hivatalból pártatlannak kell lennie.

Az újraválaszthatóság ellen érvelve kijelentette: "az az alkotmánybíró, aki kacsingat, nem alkotmánybíró a szememben", és saját pártatlanságnak elismeréseként említette, hogy nem nyert második mandátumot; Kilényi Géza egyben amellett érvelt, hogy egyértelmű, közérthető döntéseket kell hoznia az Alkotmánybíróságnak.

Kilényi Géza szerint semmit nem ér az a határozat, amit "az öt parlamenti párt tizenötféleképpen értelmezhet"; az egykori alkotmánybíró "alapvetően a jogászi szakmának és a jogtudománynak" kellene az Alkotmánybíróság kontrolljában szerepet vállalnia.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG