Tocsik Mártának a 804 millió forintos sikerdíjból bruttó 80,7 millió forint jár, 578 millió forintot és annak kamatait vissza kell fizetnie az ÁPV Rt.-nek a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében – közölte a Népszabadság szerdán.

A lap cikkében emlékeztetett arra: Tocsik Márta a kilencvenes évek közepén mintegy 804 millió forint sikerdíjat vett fel az ÁPV Rt.-től. Tisztázódott, nem követett el bűncselekményt, amikor az állam és az önkormányzatok közötti alkut közvetítve tíz százalékos részesedést kapott abból az összegből, amelyet a helyhatóságok elengedtek.

A Legfőbb Ügyészség szerint Tocsik Mártát nem illette meg a sikerdíj, mert nem végzett valódi közvetítői tevékenységet. Ezért perelték a kifizető ÁPV Rt.-t és a pénzt felvevő ügyvédnőt.

A jogásznő állította: a rábízott feladatot ellátta, tehát jár a sikerdíj. A Legfelsőbb Bíróság 2002-ben jogerős rész- és közbenső ítéletében úgy döntött: jogszabályba nem, de jó erkölcsbe ütköznek a szerződések, ezért semmisek.

A cikk kitér arra is, a Fővárosi Bíróság 2007-ben első fokon úgy ítélte meg, hogy 801 millió forintot és annak 1996 óta számított kamatait vissza kell fizetnie, de a táblabíróság 2008-ban úgy határozott, hogy Tocsiknak csak nettó 578 millió forintot és annak 1996 óta számított kamatát kell az ÁPV Rt. részére megfizetnie. Másfelől: bruttó 80,7 millió forint jár neki az elvégzett munkája után. Ezt a döntést hagyta helyben a Legfelsőbb Bíróság kedden.

Az indoklás szerint helyesen jutott az ítélőtábla arra a következtetésre, hogy nem az eredeti tíz, hanem csak egy százalékban határozta meg a Tocsikot megillető jutalék mértékét. A bíróság rámutatott arra is, hogy a Tocsik által a 800 millió forint után már megfizetett 160 millió forint áfa a költségvetést gazdagítja, így ezt az összeget nem kell már az ÁPV Rt. részére megfizetnie.

A Népszabadság beszámolt arról is, hogy Tocsik Márta az idén áprilisig szerepelt az APEH-nél nyilvántartott, tízmillió forint feletti adótartozást felhalmozó magánszemélyek listáján. A keddi felülvizsgálati tárgyaláson a bíróság ismertette azt az APEH-beadványt, amelyből kitűnt: a jogásznőnek már nincs tartozása.

Hidasi Gábor, a jogásznő ügyvédje a lapnak azt mondta: a sikerdíj ügye még nem zárult le. Egyrészt folyamatban van az ÁPV Rt. és a jogásznő közötti jogvita, amelyben Tocsik Márta viszontkeresetet terjesztett elő a vagyonkezelővel szemben, mondván: az nem fizette ki a neki járó teljes összeget. Másrészt azt fontolgatják, mit lehet tenni a kamatok csökkentése érdekében – közölte Hidasi Gábor.