Jogerősen ötszázezer forint kártérítésre és nyilvános elégtételre kötelezte a Pécsi Ítélőtábla Wekler Ferencet, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) volt elnökét, mert ingatlanpanamával hozta összefüggésbe Szabó Loránd dombóvári polgármestert – ezt a pernyertes közölte csütörtökön, Dombóváron tartott sajtótájékoztatóján.

Az ítélőtábla az MR1-Kossuth Rádió Déli krónika című műsorában 2007. július 4-én elhangzott nyilatkozata miatt marasztalta el Weklert, aki azt mondta: ingatlanpanamákra hívta fel a figyelmet, és ez többek között a dombóvári polgármestert érinti érzékenyen – idézte fel Szabó Loránd. Az előzményekről elmondta: a DDRFT 2007. június 29-ei ülésén a Regionális Innovációs és Gazdaságfejlesztési Bizottság elzárkózott a pécsváradi inkubátorház pályázatának utólagos értékelésétől, mert az a bizottság javaslata ellenére kapott támogatást a DDRFT-től.

Mint az ítéletből kiderül: Szabó Loránd akkor a bizottság elnökeként jelezte Wekler Ferenc családtagjainak érintettségét a pályázatban. Ezt egyébként Wekler maga is bejelentette, és a szavazásban nem vett részt. Wekler ugyanakkor javasolta, hogy vizsgálják meg a nyertes pályázatokban közreműködő cégeket, mert “Szabó ezek közül néhányban felügyelőbizottsági elnökként részt vesz.” Szabó Loránd ezt visszautasította.

A vita jelentős sajtóvisszhangot kapott, amelynek része a rádiós interjú is. “A rádióban elhangzott nyilatkozat után kértem Wekler Ferencet, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot, de erre nem volt hajlandó” – mondta a dombóvári polgármester, aki eredetileg hárommillió forintos nem vagyoni kártérítést kért.

Szabó utalt arra: a perben Wekler Ferenc nem tudta érdemben alátámasztani az ingatlanpanamáról tett nyilatkozatát. A dombóvári polgármester hangsúlyozta: részben ez az ügy is hozzájárult ahhoz, hogy lemondott a DDRFT-ben viselt tagságáról. Hozzátette azonban: az innovációs bizottság elnöki tisztét megtartotta.

Wekler Ferenc 2007. novemberében mondott le a DDRFT elnöki tisztéről, jelenleg a Baranya megyei Mecseknádasd polgármestere.

A község polgármesteri hivatalában az MTI érdeklődésére közölték: Wekler Ferenc külföldön tartózkodik, és nem kíván reagálni az elhangzottakra.