A november 1-jén hatályba lépő új uniós rendelet értelmében megszűnnek a félrevezető repülőjegy árak. A meghirdetett viteldíjaknak a jövőben ugyanis tartalmazniuk kell az összes adót és díjat is, így nem lesznek többé „egyforintos” jegyek.

A rendelet arra kötelezi a légitársaságokat és az olcsó repülőjegyeket hirdető honlapokat, hogy a repülőjegyek árában tüntessék fel az összes adót, illetéket és egyéb díjakat. Az új rendelet megtiltja a légitársaságoknak, hogy az utas vagy az utazási iroda tartózkodási helyétől függően ugyanazért az útért különböző helyeken különböző összegeket kérjenek. Jelenleg ugyanis ugyanarra a járatra, ugyanabban az időben történő foglalás esetén két különböző országban eltérő árat kell fizetni.

Az Európai Bizottság felmérése szerint a repülőjegyüket Interneten megvásároló utasok közül minden harmadik becsapottnak érzi magát. A Bizottság tavaly szeptemberben 80 légitársaság 386 honlapját vizsgálta meg 13 tagállamban. Az esetek 58 százalékában fordult elő, hogy félrevezetők voltak a honlapon szereplő árak, a weblapok 49 százalékán pedig egyéb hiányosságokat – például téves szerződési feltételeket, fordítási hibákat – is felfedeztek. A vétkes társaságok között „nagy nevek” és kevésbé ismert cégek egyaránt találhatók.

A biztonság növelése és a bankcsődök elkerülése érdekében az új rendelet szabályozza az engedélyek kiadásának és a légitársaságok ellenőrzésének kérdését is. A szabályozás kötelezi a tagállamokat, hogy függesszék fel azoknak a légitársaságoknak a működési engedélyét, melyek nem teljesítik a rendeletben foglalt követelményeket.