A pénzügyi válság rámutatott az eurózónán kívüli tagállamok pénzügyi sebezhetőségére, így az euró lehetséges bevezetése Dániában is ismét napirendre került.

„Az euró politikai és gazdasági stabilitást biztosít Európában, és a jelenlegi pénzügyi válság nyilvánvalóvá tette, hogy Dániának csatlakoznia kell az eurózónához.” – mondta csütörtökön (2008. október 30.) Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök Stockholmban, egy európai politikai konferencián.

A közös valuta bevezetéséről eredetileg idén ősszel szavazhatott volna a dán lakosság, azonban ezt a Lisszaboni Szerződést elutasító ír népszavazás következtében elnapolták. A miniszterelnök szerint 2011-ben tarthatnak népszavazást a kérdésben.

Az euró bevezetését a dán szavazók már többször is elutasították. 1992-ben a Maastrichti Szerződésre mondtak nemet, mely végül Dániának az euróövezetből való kimaradását lehetővé tevő átmeneti mentességnek köszönhetően léphetett csak életbe. Az euró bevezetését 2000-ben szintén leszavazták a dánok, most azonban a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a társadalom fele (50,1%) támogatná a közös valuta bevezetését.

A jelenlegi pénzügyi válság miatt Dániához hasonlóan több európai országban – Izlandon, Lengyelországban és Csehországban – is felmerült a közös valuta mielőbbi bevezetésének igénye. Ugyanakkor a közös valuta megítélése az egyes országokon belül egyelőre meglehetősen vegyes képet mutat.