A pénzügyi válság még jobban ráirányította a figyelmet azokra a trükkökre és módszerekre, amelyek fontos bevételektől fosztják meg a tagállamok költségvetését. Az EU27-ek pénzügyminiszterei ennek jegyében keddi ülésükön fokozni kívánják a nyomást az adóparadicsomokra, és zöld ágra próbálnak vergődni az áfacsalások elleni hatékonyabb fellépésről is.

A pénzügyi felfordulás és az annak eredményeként várható lassuló növekedés arra inti az EU tagállamait, hogy ne hagyjanak veszni egyetlen eurót sem, amivel az ínséges időkben növelhetnék költségvetési bevételeiket. Az EU27-ek ennek jegyében próbálják majd meg sarokba szorítani a keddi EU-EFTA pénzügyminiszteri találkozón az uniós állampolgárok és cégek eltitkolt jövedelmeinek menedéket adó Liechtensteint, illetve áttörést elérni az áfacsalások elleni harc hatékonyságát növelni hivatott irányelv módosításáról.

Az Európai Unió az EFTA-val tartandó keddi egyeztetést arra kívánja felhasználni, hogy egy olyan megállapodás elfogadására szorítsa rá Liechtensteint, amelynek értelmében a miniállamnak teljes körűen együtt kellene működnie az Unió tagállamaival az adócsalás elleni harcban, legyen szó a közvetett vagy a közvetlen adózásról. Az EU még 2006-ban adott tárgyalási mandátumot a Bizottságnak egy megállapodás kitárgyalására Vaduzzal, azt követően, hogy kiderült: számos uniós ország cégei és állampolgárai a hercegség bankjaiban nyitott számlákon helyezték el megtakarításaikat, elkerülve az adófizetést saját államukban.

A csalás ellenes uniós hivatal, az OLAF által előkészített megállapodás értelmében a liechtensteini adóhatóságnak megkeresés esetén együtt kellene működnie a tagállamok adóhatóságaival és többek között alapítványok mögé bújt személyek náluk lévő adatairól is információt kellene szolgáltatniuk. Egyes uniós tagállamok, mindenekelőtt Németország ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy a liechtensteini hatóságok automatikusan – és ne külön kérésre – továbbítsák az információkat uniós állampolgárok és alapítványok náluk lévő megtakarításairól a tagországokba.

Bizottsági források ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az EU ezzel olyat kérne egy EU-n kívüli országtól, ami még az uniós tagállamok egymás közötti érintkezésében sem működik. A hercegség adóhatóságai – néhány uniós tagországhoz hasonlóan – ugyanis csak bíróságon keresztül tudják kikényszeríteni az adatszolgáltatást. Az Uniónak jelenleg egyáltalán nincs megállapodása Liechtensteinnel az információcseréről, és a dolgot még az is nehezíti, hogy a miniállamban az adócsalás a törvények szerint nem is minősül bűncselekménynek.