A 2008. november 10-től 14-ig tartó munkahéten többek között a jogellenes állami támogatások visszafizetése, valamint a közösségi védjegyek kerülnek terítékre az Európai Bíróság munkarendjében.

A november 10-től november 14-ig tartó munkahét

Bíróság

2008. november 11., kedd

  • C-369/07 Bizottság kontra Görögország – Tárgyalás

[Jogellenes állami támogatások visszafizetése – Olympic Airways – Az Európai Bíróság ítéletének végre nem hajtása – Pénzbírság]

Háttéranyagok

2005 májusában az Európai Bíróság megállapította, hogy Görögország elmulasztotta visszafizettetni a görög nemzeti légitársasággal, az Olympic Airways-zel, a cégnek jogellenesen juttatott állami támogatásokat. Mivel Görögország a Bíróság ítélete óta eltelt időben sem fizettette vissza a kérdéses támogatásokat, ezért a Bizottság 2007 augusztusában ismét keresetet indított a hellén állam ellen, amelyben immár pénzbírság kiszabását kéri a Bíróságtól a kötelezettségszegés miatt. A Bizottság ennek keretében a 2005-ös ítélet és a mostani ügyben hozandó ítélet közötti időszak tekintetében egy átalánybírság megállapítását, míg a mostani ügyben meghozandó ítélet kihirdetésétől számítva a jogellenes állapot megszüntetéséig napi 53 611 euró összegű kényszerítő bírság kiszabását javasolja a Bíróságnak.

Elsőfokú Bíróság

2008. november 12., szerda

  • T-270/06 Lego Juris kontra Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) – Ítélethirdetés

[Közösségi védjegyek – Lego-tégla]

Háttéranyagok

1999-ben a Lego az OHIM-nál közösségi védjegyként regisztráltatta a 2 x 4-es piros színű, hagyományos Lego-tégla háromdimenziós mintáját. A Lego-termékekhez hasonló, Mega Bloks nevű, építőelemeket gyártó Maga Brands kérelmet nyújtott be az OHIM-hoz a védjegybejegyzés törlése érdekében, mivel álláspontja szerint a regisztrált tégla-forma nem lett volna közösségi védjegyként bejegyezhető. Az OHIM az építőjátékok tekintetében helyt adott a törlés iránti kérelemnek. A Lego az OHIM e határozata ellen nyújtott be keresetet az Elsőfokú Bírósághoz.