Futballbotrány - Az ombudsman szlovák kollégájától kér tájékoztatást

2008.11. 5. MTI

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kiemelkedően fontosnak tartja, hogy az alapvető emberi jogok védelme országhatároktól függetlenül, a közös európai értékek mentén megvalósuljon - ez is szerepel abban a szerdai keltezésű, az MTI-nek is eljuttatott levélben, amelyben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa tájékoztatást kért szlovák kollégájától a november 1-ei dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történtek ügyében.

Szabó Máté arról érdeklődött, hogy a dunaszerdahelyi rendőri intézkedésekkel kapcsolatban érkezett–e állampolgári panasz, bejelentés szlovák kollégájához, Pavel Kandarachoz, és tervezi-e az ügyben vizsgálat lefolytatását.

Az ombudsman egyúttal tájékoztatta Pavel Kandaracot arról is, hogy fokozott figyelemmel kíséri a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt megtartani tervezett demonstráción a rendőrség rendezvénybiztosító intézkedéseinek jogszerűségét.

A levélben Szabó Máté kitért arra is, hogy a magyar és a szlovák sajtóból értesült a történtekről.

"2008-ban kiemelt figyelmet fordítok a gyülekezési jog érvényesülésére, ezen túl pedig a vizsgálatom kiterjed a közterületen zajló rendezvények biztosítása során a rendőrségi intézkedések, rendőrségi tömegkezelés, az előállítások jogszerűségére, az alapvető alkotmányos jogok biztosítására" - fogalmazott a biztos. Hozzátette: a rendőrség rendezvénybiztosítási, előállítási gyakorlatával kapcsolatosan munkatársai - egy évig tartó helyszíni vizsgálatai alapján, a rendőri vezetőkkel folytatott folyamatos konzultációk során - számos lényeges szakmai tapasztalatra tettek szert, ezeket szívesen átadja szlovák kollégájának.

  • kapcsolódó anyagok
GYÜLEKEZÉSI JOG
OMBUDSMAN
RENDŐRSÉG