2008. november 5-én a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú bíróság ítéletét helybenhagyva jogerősen felmentette a Munkáspárt teljes elnökségét. A politikusok ellen korábban a Fővárosi Bíróság elnökének, Gatter Lászlónak a feljelentése alapján rágalmazás miatt indult büntetőeljárás. Thürmer Gyula pártelnököt a bíróságok előtt a TASZ jogsegélyszolgálata képviselte.

A Fővárosi Bíróság elnöke azért tett büntetőfeljelentést a rendőrségen, mert álláspontja szerint a Munkáspárt elnökségének közleménye – amely szerint egy korábbi pártvitát eldöntő ügyben a bíróság “politikai ítéletet” hozott – sértette a Fővárosi Bíróság jó hírnevét.

A rendőrségi nyomozást követő elsőfokú eljárásban az eljáró székesfehérvári helyi bíróság alaposnak találta a feljelentést, és a Munkáspárt elnökségének tagjait bűnösnek találta. A másodfokon eljáró Fejér Megyei Bíróság azonban a TASZ álláspontjával egyetértve megállapította, hogy a kifogásolt közlemény kizárólag véleményt tartalmazott, így azért a vádlottakat felelőségre vonni nem lehet. A bíróság kimondta, hogy az elnökségi tagok bűncselekményt nem követtek el, ráadásul megállapította azt is, hogy a szóba jöhető bűncselekményi kategória nem a rágalmazás, hanem a becsületsértés lehetett volna, azonban a vádlottak a másodfokú bíróság szerint egyáltalán nem követtek el semmilyen bűncselekményt. Az ügyben a felmentő másodfokú ítélet után az ügyészség harmadfokú eljárást kezdeményezett, amelynek következtében az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott. A mai napon született végzéssel az Ítélőtábla megerősítette a felmentő ítéletet, ezzel követve a rendszerváltás óta kialakult és követett joggyakorlatot, amely szerint ilyen jellegű vélemények hangoztatásáért büntetőjogi felelősségre senki sem vonható.