A közlekedésbiztonság javulását tartja munkája legnagyobb eredményének Kondorosi Ferenc. Az Új rend és szabadság program kormánybiztosa elmondta: a hónap végén a kormány elé kerül a korrupcióellenes stratégia.

Pénteken Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa élőben válaszolt a Magyarország.hu olvasói kérdéseire a kormányzati portál on-line fogadóóráján. Az olvasók az adó- és járulékfizetések ellenőrzéséről, a közlekedési szabályokról, az útarányos autópálya-matrica használatról, a magyar-szlovák viszonyról, a 2006-os őszi eseményekről és munkájának eddigi eredményeiről kérdezték a kormánybiztost.

Kondorosi szerint van alkotmányos megoldás az adó- és járulékfizetők adatainak egységes rendszerben való kezelésére, amivel lehetőség lenne leleplezni az adó- és járulékcsalókat, ezzel érvényesülne a közteherviselés kötelezettsége. Az adatkezelést úgy kell megoldani, hogy a személyes adatok védelme biztosított legyen – mondta Kondorosi Ferenc.

Illegális fémkereskedelem

A kormány már elfogadta a fémkereskedelem visszásságait kiküszöbölő törvénytervezetet, az heteken belül a parlament elé kerülhet. A kormánybiztos ellenzéki szakértőkkel való együttműködés látványos eredményeként értékelte a tervezetet, és hozzátette: a közelmúltban a szakmai szervezetek javaslatára a turizmus területén tapasztalható visszásságokról kezdtek tárgyalásokat. Az illegális fémkereskedelem elleni törvény nem terjed ki az autóbontók ellenőrzésére, ezeket a november 20-án induló fogyasztóvédelmi akciósorozatban ellenőrzik.

Korrupcióellenes program kerül a kormány elé

A korrupció elleni küzdelemről szóló stratégiai program a hónap végén kerül a kormány elé. A pártfinanszírozás a korrupció melegágya, korszerűsítése elkerülhetetlen, remélem, hogy a pártok egy “tiszta pillanatban” konszenzusra jutnak és megegyeznek abban, hogy elvágják a politika és az üzleti világ közötti szálakat – mondta Kondorosi Ferenc.

Magyar-szlovák viszony, utcai demonstrációk

Nincs olyan uniós szerv, amelynek joga lenne a szlovák belpolitikába beavatkozni, de fontosak az uniós fórumok, amelyek lehetőséget biztosítanak a két ország vezető politikusainak rendszeres találkozására és párbeszédére. A kormánybiztos hangsúlyozta: Magyarország és Szlovákia szomszédsága, a közös történelmi múlt sorsközösséget teremtett. A két nép vezetőinek a felelőssége, hogy ez a viszony ne romoljon tovább, hanem megjavuljon.

A 2006-os őszi eseményeket vizsgáló, a kormány által felkért szakértői bizottság javaslatait az érintett szervek elemezték. Rengeteget változott a rendőri munka színvonala és hatékonysága – közölte Kondorosi Ferenc. A jogalkotók is folyamatosan teszik a dolgukat: sor került számos jogszabály módosítására, és javaslat született a gyülekezésről szóló törvény korszerűsítésére is. Az utóbbi javaslat a 2/3-osság alkotmányos követelménye miatt nem kapott parlamenti támogatást.

A legnagyobb eredmény a közlekedésbiztonság javulása

Kondorosi szerint a legtöbb eredmény a közlekedésbiztonság területén tapasztalható, azonban kiemelte: nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy a közlekedési szabálysértések bírságait az elkövető jövedelme alapján állapítsák meg. A kormánybiztos további sikerekre számít a hamisítás elleni küzdelemben, a korrupció felszámolása terén, az autóalkatrész-kereskedelemben. A nyolc hatóságot mozgósító fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat is javuló eredményekről tanúskodik.

Megfontolandó javaslatok

A kormánybiztos szerint több olvasói javaslat is érdemes arra, hogy az érintett szervekkel közösen részletesen is megvizsgálják. Ilyen például az a felvetés, hogy az e-adózást terjesszék ki az áfafizetésre is, hogy a korábban kiképzett IT-mentorok segítsék az állampolgárok az elektronikus adóbevallásban, valamint az, hogy az autópálya-használatért a helyi lakosok általánydíjat, míg a turisták útarányos díjat fizessenek.

A fogadóóra teljes anyaga megtalálható a Kormányzati Portál fórumában.