Hat rendbeli sikkasztás, valamint magánokirat-hamisítás miatt nem jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hétfőn a Zalaegerszegi Városi Bíróság azt a hévízi ügyvédnőt, aki több tízmillió forintos kárt okozott ügyfeleinek.

A több mint tízórás tárgyalási nap végén a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztette a bíróság, de hét évre eltiltotta a jogászt az ügyvédi tevékenység gyakorlásától.

Az öt-hat évvel ezelőtt ügyvédi letétbe átvett, de vissza nem fizetett összegek miatt 5 millió forint pénzbüntetést és 26 milliós vagyonelkobzást is kiszabott a bíró. Arra is kötelezte az ügyvédnőt, hogy mintegy 28 millió forintot és annak kamatait fizesse vissza ügyfeleinek az ítélet jogerőssé válása után.

A korábbi állítása szerint több milliárdos vagyonnal rendelkező ügyvéd – aki tavaly óta nem praktizálhat – az ítélet kihirdetésekor a vádlottak padjára zuhant, de néhány perc múlva folytatódhatott a határozat felolvasása. A jogásznő, akit tíz nappal korábban előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, mert sorozatosan nem jelent meg a tárgyalásokon, az elsőfokú ítélet kihirdetése után ismét szabadlábra került.

A bírósági tárgyaláson elhangzott: az ügyvéd az évek óta ellene folyó eljárás során több alkalommal nem jelent meg a rendőri kihallgatásokon, később pedig a bírósági tárgyalásokon. Számos alkalommal hivatkozott betegségre, de ezeket az indokokat alaptalannak találták, ezért többször is rendőrökkel vezettették elő az asszonyt.

A hévízi jogász a bíróság előtt nem egyszer hangoztatta és az iratok ismertetésekor is elhangzott, hogy minden hatóság ellen megpróbál fellépni. Nemcsak zalai, hanem több más dunántúli megye rendőrkapitányságai, ügyészségei és bíróságai ellen is elfogultsági indítványokat nyújtott be, s több pert is indított a hatóságok ellen az általa vélt jogsértések és tucatnyi Hévíz környéki ingatlanának zárolása kapcsán. Saját bevallása szerint nyolcvan pert indított az ügyeivel összefüggésben.

Az ügyvéd színjátéknak minősítette az ellene folyó eljárást. Azt is jogtalannak nevezte, hogy az általa beperelt zalaegerszegi bíróság egyáltalán ítéletet hoz ellene.

A tárgyalás végén az ügyész súlyosabb ítéletet kérve fellebbezést jelentett be, az elítélt ügyvédnő a felmentését és a határozat hatályon kívül helyezését kérte.