Az Európai Bizottság javaslatot tett a hitelminősítő intézetekről szóló rendelet elfogadására. A javaslat a pénzügyi válság kezelésére irányuló javaslatcsomag része és kiegészíti a Bizottságnak a „Szolvencia II” irányelvre, a tőkekövetelmény-irányelvre, a betétbiztosítási rendszerekről szóló irányelvre és a számviteli jogszabálycsomagra vonatkozó javaslatait. Az új szabályokat úgy alakították ki, hogy lehetővé tegyék jó minőségű hitelminősítések biztosítását, amelyekben nem tükröződnek a minősítési üzletágra jellemző érdekellentétek.

A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy a következőket nyilatkozta: „Szeretném, ha Európa e területen vezető szerephez jutna. Mivel az Európai Unióban a minősítési üzletágba vetett piaci bizalom helyreállításához szigorú szabályokra van szükség, a jelenlegi javaslat túlmutat a más jogszabályi rendszerekben alkalmazott szabályozás szintjén.”

A javaslat megállapítja a hitelminősítések kibocsátására vonatkozó, a piacba vetett bizalom helyreállításához és a befektetők védelmének fokozásához szükséges feltételeket. A javaslat szerint bevezetendő akkreditációs eljárás segítségével az európai felügyelők előtt megnyílna a lehetőség a Közösségben működő hitelintézetek, befektetési vállalkozások, biztosítással és viszontbiztosítással foglalkozó vállalkozások, kollektív befektetési rendszerek és nyugdíjalapok számára hitelminősítéseket kibocsátó hitelminősítő intézetek tevékenységének ellenőrzésére.

Az utóbbiaknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük, amellyel biztosítható, hogy (i) a minősítéseket nem befolyásolják érdekellentétek, hogy (ii) a hitelminősítő intézetek folyamatosan szem előtt tartsák a minősítési módszerek és a minősítések megfelelőségét, valamint hogy (iii) a hitelminősítő intézetek átlátható módon járjanak el. A javaslat részét képezi egy olyan hatékony felügyeleti rendszer létrehozása is, amellyel az európai szabályozók nyomon követhetik a hitelminősítő intézetek tevékenységét.

Néhány új szabály:

  • a hitelminősítő intézetek nem végezhetnek tanácsadási tevékenységet;
  • nem végezhetik el egy adott pénzügyi eszköz minősítését, ha nem rendelkeznek a minősítéshez szükséges mennyiségű megbízható adattal;
  • tájékoztatást kell nyújtaniuk a minősítések elkészítésekor használt modellekről, módszerekről és alapfeltételezésekről;
  • évente átláthatósági jelentést kell közzétenniük;
  • belső felülvizsgálati feladatkört kell létrehozniuk az elkészített minősítések ellenőrzésére;
  • igazgatótanácsukban legalább három olyan független igazgatónak kell helyet foglalnia, akik díjazása független a hitelminősítő intézet pénzügyi teljesítményétől. Az említett igazgatók egyetlen, legfeljebb öt éves időszakra nevezhetők ki, csak szakmai mulasztás esetén bocsáthatók el, továbbá legalább egyiküknek az értékpapírosítás és a strukturált finanszírozás szakértőjének kell lennie.

A javasolt szabályok egy része az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezetének (IOSCO) magatartási kódexében lefektetett normákon alapul. A javaslat szerint az említett szabályok kötelezővé válnának, emellett az olyan esetekben, amikor az IOSCO-normák nem bizonyulnának elegendőnek a piacba vetett bizalom helyreállításához és a befektetők védelmének biztosításához, a Bizottság szigorúbb szabályozást javasolt.
A Bizottság már akkor elkezdett dolgozni a területen bevezetendő szabályokra irányuló javaslatán, amikor 2007 nyarán először érzékelhetővé váltak a minősítési üzletágbeli visszaélések. A mostani javaslat részletekbe menő és átfogó hatásvizsgálaton és széles körű konzultáción alapul. Értékes hozzászólások érkeztek az európai értékpapír-piaci szabályozók bizottságától, az európai értékpapír-piaci szakértői csoporttól, a tagállamoktól, az EKB-tól, több nagyobb hitelminősítő intézettől és egyéb érdekeltektől (úgymint a biztosítási, értékpapír- és bankszektorbeli szervezetektől, az adatszolgáltatóktól stb.).

Előzmények

2007 októberében az EU pénzügyminiszterei kialakították a válságra vonatkozó közös álláspontjukat (ECOFIN-ütemterv), amelyben többek között javaslatot tettek a hitelminősítő intézetek szerepének értékelésére és valamennyi, a válság kapcsán felmerült hiányosság kezelésére. A 2008. június 20-i és október 16-i Európai Tanács kulcskérdésként kezelte a piaci bizalomnak és a pénzügyi ágazat megfelelő működésének a helyreállítását; ennek megfelelően a hitelminősítő intézetekre vonatkozó szabályok szigorítását és EU-szintű ellenőrzésük szorosabbra fűzését célzó javaslat elfogadását szorgalmazta.

A javaslat megtekinthető a következő internetcímen:
http://ec.europa.eu/…index_en.htm