Januártól közjegyző segítségével gyorsíthatók a perek

2008.11.13. MTI

A közjegyzők januártól előzetes bizonyítást végezhetnek, amelynek során helyszíni szemlét tarthatnak, tanúkat hallgathatnak meg, és akár igazságügyi szakértőt is kirendelhetnek - írta a csütörtöki Világgazdaság.

Ennek a gyakorlatnak különösen nagy hasznát veheti az üzleti élet, hiszen például egy a szerződésszegés körülményeit rögzítő közokirat elsimíthatja a konfliktust a felek között - tájékoztatta a lapot Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

Mint elmondta: az előzetes bizonyításnak elsősorban azokban az ügyekben lehet nagy jelentősége, amikor a bizonyíték utóbb már nem, vagy csak nagy nehézséggel szerezhető be. Így például ha romlott árut kap a megrendelő, megkeresésére a közjegyző mintát vesz a szállítmányból, azonosítani tudja a fuvarozó járművet, beszél a tanúkkal, szükség esetén igazságügyi szakértőt kér fel a vizsgálatra. Mindezeket közjegyzői tanúsítványba foglalja, amellyel a sérelmet szenvedett üzleti partner gyakorlatilag rögtön bizonyítási alap birtokába jut. Azzal szemben pedig a szerződésszegő fél már elég nehezen tud érvelni, és belátja, jobban teszi, ha hajlik a megegyezésre - hívta fel a figyelmet Parti Tamás.

A közjegyzők hozzáláttak az előkészületekhez: ügyeleti rendszert vezetnek be, hogy ha az adott esetben az illetékes közjegyző nem érne rá, meglegyen a helyettese. Az előzetes bizonyítás ára a mindenkori közjegyzői óradíjhoz igazodik, azaz nem a vitatott értéktől függő tarifa - olvasható a cikkben.

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
KÖZJEGYZŐK