A hulladékmennyiség csökkenését és a fogyasztói szemlélet változását kívánja ösztönözni a környezetvédelmi tárca az új termékdíj törvénnyel, amelyet hétfő esti ülésén fogadott el az Országgyűlés. Az újratölthető italcsomagolások termékdíj-mentessége mellett a termékdíj egy részét kell csak megfizetnie annak a gyártónak és forgalmazónak, aki vállalja, hogy a csomagolást visszagyűjti és hasznosítja. Egységessé válik az eddig italfajtánként eltérő díjtétel, és csökken az adminisztráció is.

Az eddigi jogszabály italfajtánként eltérő mértékű termékdíjat állapított meg, és bizonyos – viszonylag alacsony – újratöltési arányok teljesítése esetén a gyártók és forgalmazók teljes egészében mentességet kaphattak a környezetvédelmi termékdíj megfizetése alól. Ez nem biztosított kellő ösztönzést az újratölthető csomagolás alkalmazására és a hulladék hasznosítására. A termékdíj szabályozás idei, mielőbbi módosítására azért is szükség volt, mert az Európai Unió szerint versenysemlegességi aggályokat vetett fel a külföldi gyártókkal szemben. Az egységesített termékdíj szabályozás ezt a kérdést is megoldja, hiszen a jogszabálytervezet a Brüsszellel történt egyeztetést követően készült el.

A törvénnyel kisebb lesz az érintett vállalkozások termékdíjjal kapcsolatos adminisztrációs terhe is. Számos adminisztratív tennivalóra ugyanis nem – vagy nem kötelezően – lesz szükség; az új előírások szerint kevesebb adminisztrációval jár majd a termékdíj befizetése. Az új szabályozással – az eddigihez képest – csökkennek a termékdíj okozta adóterhek is. Ha maradt volna az eredeti törvény, úgy 2009-től mintegy 12-13 milliárd forint adóteher hárult volna az italgyártókra és forgalmazókra: ez az új szabályozásban kevesebb, 8,7 milliárd forint.

A termékdíjaknak a változó viszonyokhoz rugalmasabban alkalmazkodó, újabb, hosszútávú szabályozását ebben a hónapban kezdte el előkészíteni egy olyan munkabizottság, amelyben társadalmi és gazdasági szervezetek, állami és önkormányzati szervek egyaránt képviseltetik magukat. A testület 2009. május 31-ig alakítja ki javaslatait.

Jelenleg hazánkban mintegy 3,7 milliárd italtermék kerül forgalomba, ezek háromnegyede egyszer használható, ún. “egyutas” csomagolásban, ebből mintegy 1,5-2 milliárd az egyszer használatos műanyag PET-palack. Az újratölthető, ún. “többutas” alkoholmentes italcsomagolás aránya hazánkban jelenleg mindössze 5,8%, ez negyede az uniós átlagnak.